Kulturrom deltok da Kultur- og likestillingsdepartementet inviterte kultursektoren til innspillsmøte mandag 2. september. 

 

Mange organisasjoner og kulturaktører var til stede for å bidra med sine synspunkt, men enigheten i salen var bred. Det var flere ting som gikk igjen – deling av utstyr i nærområdet, møteplasser for å lære av andre, mer tid til å jobbe med gode tiltak og mindre økonomisk press, i tillegg til et ønske om bærekraftskrav i tildelinger av midler fra statlig hold. 

 

Omstilling til sirkulær praksis 

Vi bruker og kaster, Norge er kun 2,4% sirkulært. Mye ressurskrevende materialer med lang levetid ender opp som søppel på grunn av manglende handling. Matsvinn, byggematerialer og teknisk utstyr er alle eksempler på ressurser går tapt om vi ikke lager systemer for å unngå det.  

Bransjen ønsker at stat og kommune skal stille krav til sine innkjøp, og de ønsker at tildelinger skal være knyttet til klima- og miljøkrav. Hvor starter man med det? 

– Mange av scenene og teknikerne er best i klassen på å få ting til å vare lenge. Men nesten ingen har satt erfaringer knyttet til vedlikehold, bærekraftsmål eller en plan for grønnere drift i noe i system. Dette kan vi bidra til å endre. (Fra Kulturroms innspill)

Kulturrom startet tidligere i år en tilskuddsordning med navnet Grønnere investeringer. Her kan man søke om midler til kompetanse, gjenbruk, mulighetsstudie, klimatiltak knyttet til utstyr og mye mer – og vi har fått inn mange gode søknader allerede!  

Enigheten i salen viser at vi trenger mer av dette, og at klima- og miljøkrav må være mer sentrale også i ordninger som ikke er merket som “grønne”. Under finner dere vårt innspill til Kultur- og likestillingsdepartementet:

Trykk på bildet for å laste ned Kulturroms innspill (PDF)