Hopp til innholdet

Ny rapport: Fyrtårn eller sinke? Framtidas kulturlokaler i den grønne omstillingen

Kulturrom lanserer sammen med NOKU og Norske kulturhus en ny rapport: «Fyrtårn eller sinke? Framtidas kulturlokaler i den grønne omstillingen»

Rapporten var egentlig bestilt som en samling av beste praksis for å kunne inspirere og vise fram konkrete eksempler til etterfølgelse. I prosessen oppdaget vi flere gode resultater blant landets kulturlokaler, men også at det manglet et systematisk langsiktig arbeid.

Rapporten lanseres på Kulturarenakonferansen 2024! Last ned rapporten nederst i artikkelen.

Synliggjøring av praksis og muligheter

Intervjuene i denne rapporten har til hensikt å synliggjøre eksisterende praksis, peke på noen framtidsmuligheter, og bidra til å gjøre det lettere å legge om egen praksis i grønn retning. Håpet er at kulturaktørene skal finne inspirasjon og hjelp til å spare både naturressurser, penger og CO2, og helt samtidig bruke de menneskelige ressursene til å produsere stadig flere kulturopplevelser i nærheten av der folk bor.

Innsikt og kunnskapsdeling

Vi håper å bidra til et fellesskap der kulturarenaer har muligheten til å dele erfaringer og snakke om hva som gir størst miljøeffekt, og vil i tiden framover også legge til rette for fysiske og digitale samlinger som har som mål at kultursektoren raskere og bedre gjennomfører omstilling til grønn praksis.

Med denne rapporten ønsker vi å dele innsikt, kunnskap og kompetanse med hverandre, sånn at vi sammen kan utvikle ny praksis, og at vi oppøver kreativiteten vår til å finne nye løsninger for en karbonnøytral framtid. Det er et ansvar Kulturrom, NOKU og Norske kulturhus ønsker å bidra med sin del av. Intervjuene er gjennomført av Kirsti Svenning fra Virvle SA.

I rapporten er det intervjuer og erfaringer fra:

  • ´Arkitekt Silje Grandetrø Ustad, BergerudUstad+ Trondheim.
  • Tou scene, Stavanger i Rogaland
  • USF Verftet, Bergen i Vestland
  • Havet arena, Trondheim i Trøndelag
  • (med tilsvar fra Trondheim kommune ved
    Trond Åm, byråd for kultur, idrett og friluftsliv)
  • Oseana Kunst- og Kultursenter, Os i Vestland
  • Bærum Kulturhus, Bærum i Akershus
  • Sarpsborg Scene, Sarpsborg i Østfold
  • Hans Peter Jensen, Fagskolen i Oslo / Creative Technologies (CT).

Her finnes rapporten som enkeltsider (PDF) og her er den i web-versjon (oppslag)

Husk at dere kan søke midler fra Grønnere investeringer

Husk at det er mulig å søke om midler fra Grønnere investeringer for å få fortgang på grønn omstilling og erfaringsdeling når det kommer til lokaler og teknisk utstyr.
Les mer og søk her