Hopp til innholdet

Piren kulturrom i Mandal – «Resultatet er blitt minst så bra som vi hadde håpet på!»

Piren kulturrom ligger midt mellom by og strand i Mandal. I vest ligger Sjøsanden, og i øst har du munningen til elven Marna, som renner gjennom Mandal sentrum. Beskyttet av noen holmer og skjær, har allikevel Piren en unik plassering et steinkast eller to unna byen.

Piren kulturrom har fra Kulturrom mottatt 40 000 kr til et akustisk forprosjekt, 146 625 kr til større akustiske tiltak og 30 000 kr i tilskudd til innkjøp av diverse teknisk utstyr. 

Selv er Piren en idéell organisasjon basert på frivillig drift, og skal være et lavterskel tilbud for de som ønsker å bygge scene-erfaring og (foreløpig) ikke har publikum/økonomi til å leie klubbscene/storsalen i Buen.

Scenen tilrettelegges for konserter med begrenset lydnivå; det etableres en permanent scene med fastmontert teknisk utstyr (lyd og lys) klart til bruk. Piren kulturrom skal også være et attraktivt treffsted hvor det er naturlig å arrangere kulturrelaterte seminarer, foredrag, temakvelder, utstillinger og kurs.

Mandal Jazzklubb bruker hyppig den utbedrede scenen i Piren kulturrom. Foto: Piren kulturrom

Hvordan går prosessen med akustisk utbedring?

– Prosjektet er nå gjennomført og resultatet er blitt minst så bra som vi hadde håpet på. Det har vært veldig vellykket med ny himling og innkjøpt utstyr fungerer også bra.

I desember startet prosessen med å montere ny himling, og før det hadde Piren allerede fått nye bassfeller og diffusere.

– Etter dette monterte vi tre lag gips i vibrasjonsdempet rammeverk. Vi passet på å ikke lage oppheng direkte i strukturen, for å unngå mekanisk kontakt. I tillegg har vi brukt scenetepper og tunge gardiner parallelt i rommet for å redusere resonans og refleksjoner.

Scenen på dagtid og kveldstid. Foto: Piren kulturrom

Hvordan gikk dere frem for å finne riktig utstyr?

– Vi har brukt det kontaktnettet vi har, blant annet knottepøbler, samt testet ut forskjellige typer høyttalertopper i lokalet på forskjellige konserter. Akustiske tiltak er basert på det akustiske forprosjektet, pluss at to av dugnadsarbeiderne har erfaring fra bygging av radio- og musikkstudioer.

 

Hvem bruker Piren kulturhus?

-Størstedelen av brukerne (artistene) er mindre lokale og regionale artister og band. Men det skal være et lavterskel-tilbud også, i tillegg til at det er åpent for de fleste typer arrangement. 

Hva er planene til fremover? Noen spennende arrangementer i vente?

-Det er mange konserter planlagt til høsten, og en del av dem er utsolgt allerede!
Ellers har interessen for å bruke lokalet tatt helt av; vi må passe på at vi som jobber med dette på dugnad ikke går helt i metning.

Gode tips til dere som vurderer å søke!

Kulturrom.no er en god ressurs for dere som vurderer/skal søke tilskudd. Her er lenker til noen nyttige hjelpesider:Hvordan søke tilskudd fra KulturromHva kan få tilskudd fra Kulturrom?Sjekk om vi kan søke – Ta testen!Neste ordinære søknadsfrist er 1. mars 2024