Hopp til innholdet

Intervju: Krister Kjørholt (lydtekniker)

Krister Kjørholt (30) fra Porsgrunn er utdannet lydtekniker ved Noroff Institute i Oslo og er styremedlem i Rockeklubben i Porsgrunn (R.I.P). I 2019/2020 hadde han praksis hos Kulturrom hvor han blant annet var på turné med The Dogs.

Hvorfor har du hatt lyst til å jobbe med lyd?
Som veldig mange andre teknikere så startet hele interessen når jeg lærte meg å spille gitar. Gitarister er alltid på utkikk etter nye lyder, vi leker med pedaler og forsterkere og alt man kan finne mellom strengene til ørene. Over tid så har denne ballen bare rullet videre til andre instrumenter, konsertvirksomhet og hele kulturen rundt det å være kreativ. 

Hva er god lyd for deg?
God lyd skal vekke følelser og tanker. Artisten prøver å uttrykke noe med lyden han eller hun skaper og som tekniker så prøver man å være med på å forstå hva denne artisten prøver å uttrykke. Mange sier at en ubemerket lydtekniker er en god lydtekniker i den forstand at ingenting har tatt oppmerksomheten fra artisten eller selve verket. Det kan være sant men jeg tror god lyd også kan heve verket til noe mer enn hva artisten ønsket seg. 
Dette er kanskje enda mer synlig i studioverden fremfor livefeltet som jeg jobber mest i. 

Krister Kjørholt
Foto: Ketil Hardy

Hva har du gjort som praktikant hos Kulturrom og hvilke erfaringer har du gjort deg?
Det hele startet på Rockefeller. Det å få komme inn å skygge teknikerne som jobber på John Dee, Rockefeller og Sentrum Scene er en uvurderlig erfaring så tidlig i karrièren. Få se helproffe fagfolk gjøre det de kan best på en av Norges flotteste scener er et privilegium. Og egentlig ganske viktig for en fersking som meg! Man tar til seg akt og tone rundt håndtering av mange forskjellige situasjoner i tillegg til alt det tekniske. Nettverking er jo alltid viktig når man er ny i en bransje så i tillegg til erfaringen jeg har skapt meg så har jeg jo også truffet mange flotte mennesker. Jeg er veldig glad for hvor åpne og varme de har vært på Auditorium AS, og en spesiell takk til Liva Kleive Lien som tok meg i mot med åpner armer når jeg kom dit første dagen. 

«I tillegg til å få et såpass moment i karrièren min så har jeg lært utrolig mye faglig og jeg har møtt så mange fantastiske personer. Jeg anbefaler ALLE som er ferske i faget til å søke praksisplass hos Kulturrom.»

Du var jo også ute på turné med The Dogs?
THE DOGS! Fy søren så moro det har vært! Jeg fikk reise rundt med rockebandet The Dogs fra Oslo i januar, februar og starten av mars! Disse flotte guttene og deres crew er ikke ukjente for meg siden vi har gjestet de på Rockeklubben I Porsgrunn (R.I.P) hvert år siden 2016, men det å komme så tett på et såpass profesjonelt lag har vært en øyeåpner! Jeg har sett Norge rundt av konsertlokaler. Siden 2010 har jeg tatt i mot artister på R.I.P, men det å bli tatt i mot som artist hele landet rundt er veldig morsomt. At jeg har fått minner for livet, er mildt sagt.

Føler du det praksisperioden har hatt verdi for deg og vil du anbefale andre noe lignende?
Uvurderlig verdi i så mang grad. I tillegg til å få et såpass moment i karrièren min så har jeg lært utrolig mye faglig og jeg har møtt så mange fantastiske personer. Jeg anbefaler ALLE som er ferske i faget til å søke praksisplass hos Kulturrom.

Hva er dine beste tips for noen som ønsker å jobbe med lyd?
Start der du har mulighet. I kirka, ungdomsklubben, lokale rockeklubben, konserthus, onkelen din som spiller på pubben på søndager.

Ikke minst internett! Det er så overveldende mye info på nett, men fytti så morsomt det kan være å lese om. Alle som driver med lyd elsker å snakke om utstyr så spør i vei så skal du se at de smiler og sjatter med.