Hopp til innholdet

Fra lager til musikkrom

Ved Vahl skole, i hjertet av Oslo, ligger en gammel rektorbolig som har fått nytt liv. Et kjellerrom som før ble brukt til å lagre drikkeflasker og kjegler, er nå et kreativt samlingspunkt for unge som vil lære om og øve på musikk.

Utgangspunket

Sportsklubben Sterling er i utgangspunktet, som navnet tilsier, en klubb for idrett, der fotballen henger høyest. De har 12 lag i alderen 9 – 35 hvor tre av dem er rene jentelag.
Vi treffer Morgan Kornmo ved inngangen til den gamle rektorboligen, som nå er Sterlings klubbhus. Han er primus motor for mye av aktivitetene i Sterling.

”Jeg har jobbet med Sterling i ca. 6 år” sier han og leder vei ned i kjelleren.

Morgan Kornmo

Morgan begynte som trener for et av fotball-lagene da han flyttet til Oslo. Han har siden fått en enda større rolle i organisasjonen, og bruker store deler av sin fritid på arbeidet med ungdom i området. Han forteller at idretten er en viktig del av integreringsarbeidet og samholdet i bydelene Tøyen og Grønland. Men i 2015 ble han kontaktet av ungdommer som ønsket seg noe mer. Noe annerledes.


”De lurte på om ikke vi kunne fikse et musikkrom hvor de kunne øve og lage musikk etter skolen.” sier han og smiler. ”Jeg tenkte: For en god idè!”

Prosessen

Ved hjelp av kontaktnettverk og research ble det i 2016, opprettet et samarbeid med Øya-festivalen, som holdes i Tøyenparken. Her fikk festivaldeltakerne mulighet til å sponse Sterlings musikkrom med noen kroner. Og folk bidro. Etter at festivalstøvet hadde lagt seg og kronene var talt opp, hadde Sterling og Morgan sikret egenandelen som måtte til for å få tilskudd fra MUO. Søknaden ble innvilget våren 2017 og rommet var en realitet allerede samme høst.

Rommet

Det er lite, men ryddig. Og det er kult! Bilder av døde legender på veggene flankert av graffiti med ordene ”Tøyen” og ”Grønland” lyssatt av neon. Morgan forklarer at det var viktig for Sterling at rommet skulle oppleves som fett men også profesjonelt. De vil at når ungdommen kommer ned i kjelleren, så skal de føle at de er i et ordentlig studio, selv om det primært brukes til øving og demo-innspillinger. Rommet skal inspirere til å dykke inn i musikkproduksjon. Og det gjør det.

Fra vokalboksen i kjelleren på Sterling

For ungdommen

Morgan forteller om ungdommer som kommer fra lavinntektshjem, med brokete fortider og atferdsproblemer som nå har funnet en ny mening i hverdagen. De fleste bruker rommet for å leke. Men noen tar også arbeidet med musikken mer alvorlig. For litt siden ble en av Sterlings musikkrom-brukere plukket opp av det smått legendariske managementet Nora Collective

Dog understreker Kornmo at den viktigste funksjonen til rommet er tilgjengeliggjøring av utstyr som mange ellers ikke hadde hatt tilgang på, slik at de kan følge både små og store drømmer.

«Dream BIG» lyser mot ungdommen som øver i kjelleren
Rommet er akustisk tilpasset behovet til brukerne.
Topp moderne utstyr må til når ungdommen skal lage beats