Hopp til innholdet

Intervju: Oppdal Kulturhus

Hva inspirer og motiverer Kulturroms tilskuddsmottakere? Vi tok en prat med Guri Hokseng, bookingsjef hos Oppdal Kulturhus.

Hva er egentlig Oppdal Kulturhus?
Oppdal Kulturhus er organisert som et kommunalt foretak og åpnet 17. mars 2007. Kulturhuset inneholder noen kommunale avdelinger som bibliotek, kulturskole og noen rent kommersielle som kino, kultursalen og kafe/billettsalg. Badeanlegget er midt i mellom med kommunale tjenester som skolesvømming etc., og resten som kommersiell drift.  De kommunale overføringene går kun til de kommunale avdelingene, de kommersielle må ha inntjening for alle utgiftene og har som mål å gi et positivt resultat.    

«Det er en utrolig god følelse å være på jobb og se hvordan kulturopplevelser påvirker folk.»

Kan du beskrive to oppsetninger/konserter som rørte deg i 2019?
Ikke helt riktig å si at de rørte meg kanskje, men dette er to av årets konserter som jeg opplevde som spesielt gode. Konsert med Maria Haukaas Mittet og Lars Bremnes sammen, samt en konsert med Stein Torleif Bjella.

Julemiddag og konsert for eldre i Oppdal Kulturhus

Hva driver deg?
Det er en utrolig god følelse å være på jobb og se hvordan kulturopplevelser påvirker folk. Om det er en sterk teateropplevelse, en humoristisk forestilling eller rett og slett en nytelse av en konsert! Og det er også inspirerende å se nye publikummere. Det er stort sett mange som opplever mye forskjellig og er litt «faste gjengangere». Disse setter vi utrolig stor pris på da de er bærebjelken som opprettholder aktiviteten her. Men, det er også utrolig inspirerende hvis et arrangement når ut til «nye» publikummere. Målet er å ha et tilbud som frister alle bygdas innbyggere til å ta minst en tur i året. Der har vi fortsatt potensiale.

Hva betyr Kulturroms tilskudd for dere?
Å kunne søke økonomisk støtte hos Kulturrom er av stor verdi.  Som nevnt innledningsvis er kultursalen en ren kommersiell avdeling. Som betyr at det er vanskelig å gi store positive resultat, med utganspunkt i et måldokument som forteller at vi skal ha et kulturtilbud innen alle sjangre og til alle.  Alle vet jo at smal jazz, teater, folketoner etc. ikke trekker store publikum. Vi vet ofte når vi setter opp en del sånn type arrangement at vi sannsynligvis går i minus, men vi vil ha et variert program og må da finansiere dette med pluss på mer populære arrangement. Teknisk utstyr og oppgraderinger er store økonomiske løft, samtidig så er det viktig å holde seg oppdatert på utstyrsfronten.  

«Og utstyr koster mye penger, da er det fint å ha en aktør å henvende seg til.» 

Vi har ikke ressurser til kun egenbookede arrangement og er avhengig av å få inn leietakere som står som egne arrangører i tillegg.  Da må en være oppdatert på utstyr for å tiltrekke seg interessante navn/artister. Og utstyr koster mye penger, da er det fint å ha en aktør å henvende seg til. 

Konsert med Hellbillies

Hva skjer videre med Oppdal Kulturhus? 
Nå kommer svaret etter en veldig rar og spesiell tid. Den 12. mars ble kulturhuset stengt og alle arrangement ble avlyst. Vi har søkt økonomisk støtte hos en lokal bank og har gått til innkjøp av litt utstyr for strømming. Vi mangler fortsatt en del, men dette leier vi inntil videre.  Vi har derfor startet med strømmekonserter fra den, samt solgt opptil 50 fysiske billetter til konsertene. Det er stort sett lokale artister eller med tilknytning til bygda som er aktuell på disse strømmekonsertene. Vi har planlagt dette hver onsdag ut juni måned.

Med strømming har vi også sett at det kan åpne for nye måter å nå ut til folk. Vi vil selvfølgelig ha folket inn i salene, men enkelte er av forskjellige årsaker forhindret fra å delta i disse sammenhengene, med strømming når vi de rett hjem i stua. Dette er interessant!