Hopp til innholdet

Intervju: Larvik barne- og ungdomsteater

254 søkere mottok tilskudd fra Kulturrom i 2019, en av disse var Larvik barne- og ungdomsteater. Vi tok en prat med styreleder Geir Thorstensen for å bli bedre kjent med organisasjonen og hva som er drivkraften bak den.

Larvik barne- og ungdomsteater ble stiftet 2007 og holder til i ærverdige Teaterhuset Munken i Larvik hvor rundt 150 barn deltar ukentlig på ulike teaterkurs og setter opp store og små oppsetninger gjennom året. De mottok et tilskudd på 67 000 kroner til romakustiske tiltak, noe som resulterte i ny himling og sceneteppe på skinner, samt ny bassforsterker og gitarforsterker.

Hva er egentlig Larvik barne- og ungdomsteater?
– Teaterhuset Munken er sakte men sikkert bygget opp med tusenvis av timers dugnadsinnsats, og er i dag blitt en stadig mer populær og etterspurt møteplass for det kulturelle Larvik. Det er yrende liv på huset gjennom hele året. I bunn av virksomheten ligger Larvik Barne- og ungdomsteater med sine 160 aktive barn, og bak dem et stort dugnadsapparat av deres foreldre, besteforeldre og andre teaterinteresserte. Vi ser verdier i dette støtteapparatet. Ikke bare for de som deltar, men også fordi de er med på å gjøre barnas møteplass til et så trygt, varmt og lærerikt sted. Det er mye god forbildebygging demonstrert dugnadsinnsats. Det som synes best utad i lokalsamfunnet, er våre store halvårlige familieforestillinger, sist en oppsetning av Juleskurken med 70 barn og unge fra 5 til 18 år på scenen og med 2000 publikummere. Det ikke alle ser, er alle barna og ungdommene som hver uke går på kurs, som er med i mindre forestillinger, konserter, arrangementer – og som lever med kreativ utfoldelse på teaterhuset. Barn og unge som presser grenser, lærer å by på seg selv, tør ta  plass, stå i søkelyset – og som hver dag tar nye steg i egen mestring. Vi har klart å lage en møteplass hvor det er trygt å være, hvor vi er bevisste på at vi også ofte favner de som ikke helt finner sin plass andre steder, som trenger stor takhøyde og romslighet for å blomstre. Vi er et flerkulturelt miljø, lite homogent og lite aldersenartet.

«Det ikke alle ser, er alle barna og ungdommene som hver uke går på kurs, som er med i mindre forestillinger, konserter, arrangementer – og som lever med kreativ utfoldelse på teaterhuset.»

Foto: Fred Isaksen

Kan du beskrive én oppsetninger som rørte deg i 2019?
– Vårt egenproduserte stykke om Løven, heksa og klesskapet som ble satt opp sommeren 2019 ble helt spesiell. Tilsammen 70 unge, flinke skuespillere var med på forestillingen, som var delt i to grupper. Forestillingen varte i ca 1 time og 30 min og passet for både voksne og barn i alle aldre. Det ble totalt åtte forestillinger med fullt hus på teaterhuset Munken. Stykket ble produsert av Larvik Barne- og Ungdomsteater, med tillatelse fra CS Lewis Company Limited. En fantastisk flott premiere og forestilling med våre dyktige skuespillere mellom 6 – 19 år. Og for noen utrolig fantastiske kostymer og scenografi! Stykket var helt rått og rørte publikum langt inn i sjela, noe som ga fullsatt sal. Tårer og latter om hverandre.

Hva er det som driver dere?
– Vår drivkrat er selvsagt å skape en trygg og lærerik møteplass, men også å ha det gøy og glede andre. Det å drive med teater er noe helt spesielt og kan ikke sammenlignes med noe annet.

Foto: Fred Isaksen

Hva betyr Kulturroms tilskudd for dere?
– Tilskudd fra Kulturrom betyr uendelig mye da vi kan tilrettelegge for økt aktivitet og gi et tilbud til alle barna med en kvalitet de fortjener.

Hva skjer videre med Larvik barne- og ungdomsteater?
– På teaterhuset Munken i Larvik er det aldri ferie. Vi jobber frivillig for å utvide og bygge opp et teaterhus for fremtiden og som alle barn og unge med interesse for teater kan ha glede av fremover.