Hopp til innholdet

Det finnes mange ulike typer lyskastere, med mange ulike typer lamper og effekter til bruk på scener.
Her er en kort innføring i de vanligste.

Profil: blir brukt til å fremheve enkelte elementer eller personer på scenen. Denne lampen kommer i flere grader og kan også fokuseres. De har som oftes kniver så man kan beskjære akkurat hva man ønsker å belyse. I tillegg kan man putte inn en gobo og projisere et mønster slik som blader, eventuelt en logo.

 

PAR: Forkortelse for parabolic reflektor, disse blir som oftest brukt til å gi en jevn vask på scenen. Disse kan dekke et stort område og kan fylle inn områder hvor spotlampene ikke dekker. Disse har ikke fokus, men man kan kjøpe forskjellige pærer med forskjellige dekningsgrader. Dette er den mest vanlige lampen inne scenebelysning, da den er kostnadseffektiv og dekker et stort bruksområde.

Fresnell: Denne lampen er en slags mellomting mellom profil og par. De har zoom funksjon, men ikke fokus, og de kaster som regel et «mykere» lys enn en profil. Denne lampen kommer som regel med «låvedører» slik at man kan maske bort overflødig lys.


Bevegelig lampe: Movinghead, snurrehode, kjært barn mange navn. Denne typen lamper kommer i et enormt utvalg av muligheter og design, slik som spot, wash, beam, hybrid osv. Hver av disse navnene refererer som oftest til beamgradene på lampa. Beam er smalest, spot er litt bredere, wash er den bredeste og hybrid kan være en kombinasjon av de forskjellige typene. Disse lampene kan skifte farge, bevege seg, strobe, projisere gobo samt mange andre funksjoner. Dette er en av de mest allsidige lampene innen scenebelysning og kan løfte et show til et nytt nivå.

Først og fremst – når du henger en lampe i riggen er det viktigste sikkerhet og det er ditt ansvar at de er festet forskriftsmessig. Stort sett alle lamper festes til rør eller truss med krok. Alle lamper skal i tillegg ha en sikkerhetsvaier som festes til røret eller trussen lampa er festet i. Er du usikker hvordan det skal festes så sjekk med produsenten av lampa eller i manualen hvordan dette skal gjøres.
Hverken strips eller multistrop skal brukes!