Kl. 10:00 Slik gjorde vi det: Transformasjon til kulturbygg – steg for steg og fallgruver
Dette var et oppfølgende innlegg etter casepresentasjon av Horsens fengsel på konferansens første dag. Med utgangspunkt i eksempler fortalte Jesper om transformasjoner av gamle bygg til kulturbygninger. Hvordan oppnår man en god prosess, der brukernes fremtidige behov tilfredsstilles innenfor budsjett? Hvilke krav og hensyn må tas til rommet i forhold til arkitektur og akustikk? Og skal det alltid være dyrt og «perfekt» eller kan man like gjerne dra fordel av de eksisterende rammer?”
Jesper Bo Andersen Senior Chefspecialist innen akustikk i Rambøll DK som har jobbet med Horsens fengsel i Danmark – et prosjekt som har blitt anerkjent for en særdeles god transformasjonsprosess med arkitektoniske verdier i verdensklasse. (Les mer om Vestsalen i Horsens fengsel som er eksempelet Jesper brukte.)
Kl. 10:30 Slik gjorde vi det: Transformasjon og ombruk
v/ Trond Eklund Johansen og Bård Støfringsdal fra COWI. Trond og Bård fra COWI gav i denne korte presentasjonen innsikt i arbeidet med flere gode eksempelprosjekt innenfor ulike sjangre og format, og ikke minst forklarte de «hvordan de gjorde det».
De aktuelle prosjektet de snakket om var Sjodar, Tanken i Sandvika og Svømmehallen Bodø, tre transformasjoner der mye av det gamle bygget fikk bli med videre.
Kl. 11:00 Slik gjorde vi det: Kunstsilo i Kristiansand – Transformasjon og arkitektur i verdensklasse
v/ Ona Marija Auskelyte og Erlend Aalmo Strønstad, Mestres Wåge Arkitekter
Ona og Erlend gav en presentasjon om arbeidet med Kunstsilo fra arkitektenes perspektiv. I presentasjonen tok derfor seg de sentrale konseptene fra arkitektkonkurransen, hvordan arkitektene har tilnærmet seg Aasland og Korsmo sin prisvinnende siloarkitektur fra 30-tallet, og ga et innblikk i utforming og transformasjon til nytt kunstmuseum.
Kl. 11:30 Sanger fra første etasje: kultur og næring på bygulvet
v/ Thomas Cook, Oslo arkitekturtriennale og master fra AHO om bygulv
Thomas Cook har skrevet masteroppgave om hvor viktig det er med en levende førsteetasje i byer. Med forskningsspørsmålet “Hvilken rolle tillegges eiendommer i første etasje hos eiendomsutviklerne (…) i dagens by- og eiendomsutvikling i norske byer?” vil han utforske både nåtid og fortid. I oppgaven presenterer han både bekymringer og muligheter knyttet til viktigheten av å fylle første etasje, eller bygulvet, med næring, kultur og sjel. Bygulvet er definerende for hvordan vi opplever en by, så hvordan kan det være med å utvikle byen i riktig retning? Cook presenterte noen funn, blant annet at man må være kritisk eierskap og samtidig engasjere seg med og ikke mot alle som driver med eiendomsutvikling – og for all del hindre at lokaler står tomme over tid.
Kl. 13:00 Kulturens plass i stedsutvikling og byens gulv: Hvorfor og hvordan?
Hvordan utvikle gode områder der ikke-kommersiell kunst og kultur også får en naturlig plass på byens gulv, i kjellerlokaler, eller på tak?
Stemmer det at kulturen spiller en viktig rolle i planlegging av nye byutviklingsprosjekter? Dette er første spørsmål til panelet, som består av Maren Bjerkeng fra Aspelin Ramm, Nazneen Khan-Østrem fra Aftenposten, Eyvind Brox fra Halogen og moderator Linnéa Vågen Svensson Flere tok opp at det er vanskelig å planlegge kulturens rolle i detalj, og at arkitekter ikke nødvendigvis har kunnskapen som skal til for å lage helhetlige områder som funker sammen. Heller enn å skreddersy kultur for innbyggere, bør det bygge på medvirkning og vokse frem økologisk, ihvertfall delvis.
Det blir også tatt opp at fokuset på å ha nok boliger har blitt for stort – det må også være plass til areal som ikke er boliger, som for eksempel nye eller tilpassede kulturlokaler. Det skal mye til for at et enkelttiltak funker hvis en stor hoveddel drar i feil retning, og det refereres til “Kulturdød på Vestkanten”.
“De småbyene som folk har lyst til å bo i lykkes i stor grad fordi de har bygget opp et godt kulturtilbud. Uansett hvorfor man flytter dit, så handler det om livskvalitet, er det et sted som lever, da blir man værende.”
Kl. 14:00 3rd places: Hvordan skape og utvikle lavterskel arenaer som brukes av mange?
Hva kan vi lære av bibliotekene?
De “tredje stedene” er de stedene som ikke er hjemme eller på jobben. Bibliotekene er et viktig eksempel på dette, og Deichman i Bjørvika har blitt et viktig tilholdssted for mange unge i dag. Et bibliotek er mer enn et boklager!
I tillegg har det dukket opp flere “Biblio”-avdelinger rundt i bydelene, som er et tilbud til de mellom 10 og 15 år. Dette er lokaler som er mer fritatt fra å være et tradisjonelt bibliotek, og tilbudet kan formes av de som faktisk bruker det. Noen ganger handler det om å ha et sted å henge.
Kloden teater er et nyere teater i et gammelt kontorbygg på Økern. På grunn av at det ligger så nært Kuben videregående skole, har det blitt et viktig sted for elevene der – med muligheter for en annen utvikling som teater enn det som er “vanlig”. Samfunnsarenaer som Kloden er viktig for alle som bor i byen, også de som ikke bruker dem.
Kl. 15:00 Bysnakk podcast
Kultur og byutvikling med Maren Bjerkeng og Erling Fossen + gjester
Siste post i Kronesalen var liveinnspilling av podcast. I Bysnakk inviterer programlederne gjester for å snakke om byutvikling, boligpolitikk, byens rolle i våre liv og mye mer. På Kulturarenakonferansen handlet det om kultur og byutvikling, blant annet om hvordan vi kan gjøre plass for kulturen og hva den gir oss.
Sjekk dem ut på Spotify her!