Hopp til innholdet

Kulturrom oppsummerer Kulturarenakonferansen dag 2!

Etter felles åpning med rapportlansering (se under) ble den andre dagen under Kulturarenakonferansen 2024 organisert med parallellsesjoner i tre ulike rom på Sentralen.

Oppsummering og video av hele konferansens første dag finner du her.

 

Tematikken var spisset noe mot ulike målgrupper, men alle kunne bevege seg fritt mellom de ulike sesjonene.

Felles åpning og rapportlansering (Gymsalen)

Under åpningen av den andre konferansedagen ble 2 rapporter lansert:

«Akustikken kunne vært bedre, men huset er iallefall tilgjengelig»

For å få kunnskap om bruk og tilstand på kulturlokalene i landet, har Telemarksforskning analysert Kulturalliansen sin kartlegging i det frivillige kulturlivet. Hele 771 hus har bidratt i kartleggingen!

I hovedsak er lokalene samfunnshus, kirker og skoler, som ikke nødvendigvis er egna til bruk. Hele 50% rapporterer dårlig akustikk eller bakgrunnsstøy. Hva skal vi gjøre med det? Hvordan kan vi gjøre kulturlokalene våre mer egna? Rapporten går gjennom flere faktorer som gjør kulturlokaler gode, fra akustikk og tilgjengelighet til ventilasjon og størrelse.

Nysgjerring på hva som blir sagt om lokalene? Les rapporten her.

«Fyrtårn eller sinke? Framtidas kulturlokaler i den grønne omstillingen»

Kulturrom lanserer sammen med NOKU og Norske kulturhus en ny rapport: «Fyrtårn eller sinke? Framtidas kulturlokaler i den grønne omstillingen»

Rapporten var egentlig bestilt som en samling av beste praksis for å kunne inspirere og vise fram konkrete eksempler til etterfølgelse. I prosessen oppdaget vi flere gode resultater blant landets kulturlokaler, men også at det manglet et systematisk langsiktig arbeid.
Les rapporten her

Parallellsesjoner i Gymsalen: BESLUTNINGSTAKERNE

Kl. 10:00 En kommuneøkonomi i knestående

Hva gjør vi med kulturarena-ambisjonene?

Hvordan står det egentlig til med kulturlivet i kommune-Norge, og hvordan går det med kulturhusene?

I denne panelsamtalen skal vi snakke om hva som skjer med kulturtilbudet lokalt når kommuneøkonomien svekkes. Hva gjør vi med kulturarena-ambisjonene våre?

Panel:

  • Bård Jacobsen, Kultursjef i Larvik og styreleder NOKU
  • Hanne Jacobsen, kulturhusleder Bømlo kulturhus og styremedlem Norske kulturhus
  • Torstein Nybø, leder Hadeland kultursal
  • Ronny Fostervold Johansen, kultursjef / resultatområdeleder kultur Vestby kommune

Moderator: Anders Tangen, daglig leder i Bærum Kulturråd

Introduksjon og oppspark ved Nina Hodneland, Norske kulturhus og Monica Larsson, NOKU.

Kl. 11:00 Bestillerkompetanse og praktisk planlegging

I denne samtalen inviterte vi kultursjefer til å dele sine erfaringer og prosesser knyttet til den praktiske planleggingen av lokaler for kulturlivet.

I samtalen:

  • Vidar Almsten, direktør for klima og infrastruktur i Lillestrøm kommune
  • Elida Inman Tjørve, Enhetsleder kultur og frivillighet Åsnes Kommune

Samtalen ledes av Kjetil F. Wevling, som er rådgiver for kultur og frivillighet i Bærum kommune. Han har rollen som brobygger mellom kultur, eiendom og andre avdelinger for å fremme økt forståelse og sikre bedre prosesser for å integrere kulturens behov i andre kommunale funksjonsbygg.

Innledende oppspark ved Jacob Falck.

Kl. 13:00 Skolen som kulturarena – Vinn-vinn for lokalsamfunnet!

Norge har over 2800 grunnskoler og 420 videregående skoler, og disse kan bli hjertet i våre lokalsamfunn.

I dette innlegget ble den nye veilederen «Skolen som kulturarena» fra Viken fylkeskommune presentert. Den viser hvordan vi kan forvandle skolebygg til levende og inkluderende kulturarenaer.

Metodikken som presenteres i veilederen kan også anvendes på andre offentlige bygg enn skoler og kulturhus. Dette gir oss en unik mulighet til å skape merverdi for samfunnet ved å sikre at prosjektene kommer i mål med riktig kostnad og kvalitet.

Bjørn Boge stod for presentasjonen. Han har utarbeidet veilederen viste hvordan bruk av veilederen kan bidra til å forvandle skolebygg til levende møteplasser for kultur, aktivitet og fellesskap, og dermed styrke lokalsamfunnet på en bærekraftig og inkluderende måte.

Kl. 13:30 Arbeidsøkt om planlegging og bruk av lokale kulturarenaer

Kultur- og likestillingsdepartementet inviterte til en arbeidsøkt for feltet med mål om å kartlegge behov og utfordringer for de ulike aktørene i planprosessene. I arbeidsøkten ønsket KUD å få innspill på eksempler på prosesser lokalt, gode og dårlige erfaringer og konkrete innspill til nasjonal veiledning.

Kl. 15:00 Ingen spiller fotball i en oppoverbakke – hva har idretten gjort riktig?

Vi så over gjerdet til idretten for å lære mer om det som skjer i kulissene. Hva er dagens situasjon og behov for bygging og utbedring av idrettsanlegg og hvilke ordninger innen forvaltning og spillemidler finnes for finansiering av disse?

Frida Blomgren har 30 års erfaring fra politikk, idrett, kultur og det private næringsliv og arbeider nå som leder for samfunnskontakt og idrettspolitikk i Norges Idrettsforbund. I samtale med Norsk musikkråds generalsekretær Bjarne Dæhli, delte Blomgren av sin erfaring og gir oss konkrete råd til hvordan kulturaktører kan gå frem for å styrke arbeidet med bygging og utbedring av lokale kulturarenaer og lagseide bygg.

Parallellsesjoner i Kronesalen: BYGGEKLOSSENE

Kl. 10:00 Slik gjorde vi det: Transformasjon til kulturbygg – steg for steg og fallgruver

Dette var et oppfølgende innlegg etter casepresentasjon av Horsens fengsel på konferansens første dag. Med utgangspunkt i eksempler fortalte Jesper om transformasjoner av gamle bygg til kulturbygninger. Hvordan oppnår man en god prosess, der brukernes fremtidige behov tilfredsstilles innenfor budsjett? Hvilke krav og hensyn må tas til rommet i forhold til arkitektur og akustikk? Og skal det alltid være dyrt og «perfekt» eller kan man like gjerne dra fordel av de eksisterende rammer?”

Jesper Bo Andersen Senior Chefspecialist innen akustikk i Rambøll DK som har jobbet med Horsens fengsel i Danmark – et prosjekt som har blitt anerkjent for en særdeles god transformasjonsprosess med arkitektoniske verdier i verdensklasse. (Les mer om Vestsalen i Horsens fengsel som er eksempelet Jesper brukte.)

Kl. 10:30 Slik gjorde vi det: Transformasjon og ombruk

v/ Trond Eklund Johansen og Bård Støfringsdal fra COWI. Trond og Bård fra COWI gav i denne korte presentasjonen innsikt i arbeidet med flere gode eksempelprosjekt innenfor ulike sjangre og format, og ikke minst forklarte de «hvordan de gjorde det».

De aktuelle prosjektet de snakket om var Sjodar, Tanken i Sandvika og Svømmehallen Bodø, tre transformasjoner der mye av det gamle bygget fikk bli med videre.

Kl. 11:00 Slik gjorde vi det: Kunstsilo i Kristiansand – Transformasjon og arkitektur i verdensklasse

v/ Ona Marija Auskelyte og Erlend Aalmo Strønstad, Mestres Wåge Arkitekter

Ona og Erlend gav en presentasjon om arbeidet med Kunstsilo fra arkitektenes perspektiv. I presentasjonen tok derfor seg de sentrale konseptene fra arkitektkonkurransen, hvordan arkitektene har tilnærmet seg Aasland og Korsmo sin prisvinnende siloarkitektur fra 30-tallet, og ga et innblikk i utforming og transformasjon til nytt kunstmuseum.

Kl. 11:30 Sanger fra første etasje: kultur og næring på bygulvet

v/ Thomas Cook, Oslo arkitekturtriennale og master fra AHO om bygulv

Thomas Cook har skrevet masteroppgave om hvor viktig det er med en levende førsteetasje i byer. Med forskningsspørsmålet “Hvilken rolle tillegges eiendommer i første etasje hos eiendomsutviklerne (…) i dagens by- og eiendomsutvikling i norske byer?” vil han utforske både nåtid og fortid. I oppgaven presenterer han både bekymringer og muligheter knyttet til viktigheten av å fylle første etasje, eller bygulvet, med næring, kultur og sjel. Bygulvet er definerende for hvordan vi opplever en by, så hvordan kan det være med å utvikle byen i riktig retning? Cook presenterte noen funn, blant annet at man må være kritisk eierskap og samtidig engasjere seg med og ikke mot alle som driver med eiendomsutvikling – og for all del hindre at lokaler står tomme over tid. 

Kl. 13:00 Kulturens plass i stedsutvikling og byens gulv: Hvorfor og hvordan?

Hvordan utvikle gode områder der ikke-kommersiell kunst og kultur også får en naturlig plass på byens gulv, i kjellerlokaler, eller på tak?

Stemmer det at kulturen spiller en viktig rolle i planlegging av nye byutviklingsprosjekter? Dette er første spørsmål til panelet, som består av Maren Bjerkeng fra Aspelin Ramm, Nazneen Khan-Østrem fra Aftenposten, Eyvind Brox fra Halogen og moderator Linnéa Vågen Svensson Flere tok opp at det er vanskelig å planlegge kulturens rolle i detalj, og at arkitekter ikke nødvendigvis har kunnskapen som skal til for å lage helhetlige områder som funker sammen. Heller enn å skreddersy kultur for innbyggere, bør det bygge på medvirkning og vokse frem økologisk, ihvertfall delvis.  

Det blir også tatt opp at fokuset på å ha nok boliger har blitt for stort – det må også være plass til areal som ikke er boliger, som for eksempel nye eller tilpassede kulturlokaler. Det skal mye til for at et enkelttiltak funker hvis en stor hoveddel drar i feil retning, og det refereres til “Kulturdød på Vestkanten”. 

“De småbyene som folk har lyst til å bo i lykkes i stor grad fordi de har bygget opp et godt kulturtilbud. Uansett hvorfor man flytter dit, så handler det om livskvalitet, er det et sted som lever, da blir man værende.” 

Kl. 14:00 3rd places: Hvordan skape og utvikle lavterskel arenaer som brukes av mange?

Hva kan vi lære av bibliotekene?

De “tredje stedene” er de stedene som ikke er hjemme eller på jobben. Bibliotekene er et viktig eksempel på dette, og Deichman i Bjørvika har blitt et viktig tilholdssted for mange unge i dag. Et bibliotek er mer enn et boklager!  

I tillegg har det dukket opp flere “Biblio”-avdelinger rundt i bydelene, som er et tilbud til de mellom 10 og 15 år. Dette er lokaler som er mer fritatt fra å være et tradisjonelt bibliotek, og tilbudet kan formes av de som faktisk bruker det. Noen ganger handler det om å ha et sted å henge. 

Kloden teater er et nyere teater i et gammelt kontorbygg på Økern. På grunn av at det ligger så nært Kuben videregående skole, har det blitt et viktig sted for elevene der – med muligheter for en annen utvikling som teater enn det som er “vanlig”. Samfunnsarenaer som Kloden er viktig for alle som bor i byen, også de som ikke bruker dem. 

 

Kl. 15:00 Bysnakk podcast

Kultur og byutvikling med Maren Bjerkeng og Erling Fossen + gjester

Siste post i Kronesalen var liveinnspilling av podcast. I Bysnakk inviterer programlederne gjester for å snakke om byutvikling, boligpolitikk, byens rolle i våre liv og mye mer. På Kulturarenakonferansen handlet det om kultur og byutvikling, blant annet om hvordan vi kan gjøre plass for kulturen og hva den gir oss.   

Sjekk dem ut på Spotify her!

Parallellsesjoner i Hvelvet: BRUKERNE

Kl. 10:00 Kirke og kulturbygg

Hvordan kan kirkebyggene sikre seg å være en relevant kulturarena i fremtiden?

«Kirkene i Norge er ikke bare bevaringsverdige kulturhistoriske bygg. De er også en viktig framføringsarena for kulturlivet; særlig det frivillige kulturfeltet.

Kulturalliansens kartlegging av kulturlokaler over hele landet, viser at kirkene er et yndet sted for å holde konserter. Tall fra Den Norske Kirke forteller oss at det i 2023 var nesten 13 000 konserter og kulturarrangementer i kirken i egen og andres regi, 1.421.348 publikummere og over 12 000 frivillige som bisto ved gjennomføring av disse arrangementene. Utfordringen til kirkene er at de ofte har etterslep på vedlikehold, mangler grunnleggende teknisk utstyr og er dårlig universelt utformet og for å kunne være et kulturhus for alle.

Disse spørsmålene og mer ble diskutert av panelet bestående av: Andrine Elnes Rabbevåg (daglig leder, Gamle Aker kirke), Hans Olav Baden (tidligere Holmlia kirke, nå kulturkirken Jakob), Tor Sørby (Moss Kirke) og Turid Sissel Myrholt (Den Norske Kirke)

Kl. 11:00 Huset i Bygda: Sjekkliste for organisasjonseide bygg

Det finnes over 5000 organisasjoneide kulturhus i landet. Fra Kulturroms «Grønnere investeringer» har Noregs Ungdomslag (NU) fått tilskudd til å utvikle verktøy som skal gi eiere av organisasjonseide kulturhushus bedre oversikt over tilstand og behov for vedlikehald av husa. Målsettinga er at verktøyet skal gjere eigarane av husa i stand til å ta gode og grøne val knytt til vedlikehald og investeringar.

I denne bolken presenterte prosjektleder for Huset i Bygda, Christoffer Knagenhjelm, arbeidet med sjekklista.

Kl. 11:30 Egna lokaler: 35 år arbeid med musikklokaler – og 10 år med musikromstandard

Hva har musikklivet lært? Og kan dette være nyttig for andre utøvende felt?

Innlegg ble holdt av Jon G. Olsen (Akershus Musikkråd) og han hadde også en oppfølgende samtale med Live Rosenvinge som er forbundsleder i Norske Dansekunstnere og tidligere områderektor i Oslo kulturskole. Her snakket de om det kan være et behov for å utarbeide en standard kravspesifikasjon også for lokaler som brukes til dans og andre utøvende kulturuttrykk.

Kl. 12:30 Akustisk vandring med Håkon Kornstad

Jazzmusiker og operasanger Håkon Kornstad tok oss med på en storslått akustisk vandring gjennom Sentralens mange rom.

Kl. 13:00 Hvordan lytte til og involvere ungdom?

Erfaring med brukermedvirkning med Holmlia Kulturhavn

Dette var en samtale om ungdomsmedvirkning, med utgangspunkt i erfaringene fra Holmlia Kulturhavn. Vi fikk innsikt i hvordan vi kan bygge et kulturelt fellesskap som inkluderer ungdom.

Holmlia Kulturhavn er din havn for kulturell utfoldelse, fellesskap og vekst. Formålet er å skape et bredt spekter av kulturtilbud og -arrangementer på Holmlia og i Bydel Søndre Nordstrand, gjennom medvirkning og inkludering. Kulturhavna ønsker å skape et inspirerende og meningsfullt miljø der mennesker kan møtes, lære og utvikle seg sammen.

I samarbeid med «Ung i Nabolaget» har de samlet ungdom annenhver søndag, samt når det har vært behov, for å høre deres stemmer og involvere dem i utviklingen av kulturarenaen. Gjennom flere workshops har de jobbet tett med ungdommen, og vil dele av sine erfaringer, utfordringer og løsninger for å involvere ungdom i utviklingen av en kulturarena. Les mer om samtalen i referat på klimakultur.no

Paneldeltakere: Einar I Ø Eidsvåg – Moderator og prosjektleder for Holmlia Kulturhavn, Mona Hassan Moalin – Ung i nabolaget/Holmlia Kulturhavn, Rozerin Fredriksen Herki – Holmlia Kulturhavn og Ali Al Saedi, ungdom

Temaer for samtalen var:

  • Hvordan snakke med, lytte til og forstå ungdommens behov og ønsker.
  • Effektive metoder for ungdomsmedvirkning i kulturprosjekter.
  • Erfaringer fra workshops og andre medvirkningsaktiviteter.
  • Utfordringer og suksesser i involveringen av ungdom.
  • Konkrete løsninger og anbefalinger for å skape en inkluderende kulturarena.

Kl. 14:00 Tilgjengelige kulturarenaer

– mer enn universell utforming

En kulturarena kan oppfylle alle byggtekniske krav om universell utforming og alt kan ligge til rette for god tilgjengelighet under arrangementene, men er dette tilstrekkelig for at man skal kunne regnes som en tilgjengelig arrangør? Kan vernede og eksisterende bygg være et hinder i arbeidet med tilgjengelighet, eller handler god tilgjengelighet om mer enn universell utforming?

På Kulturarenakonferansen inviterte vi til panelsamtale om viktigheten av tilgjengelighet, hva det er som gjør at publikum føler seg velkomne og hvordan vi kan senke barrierene for deltakelse på arrangementer.

I panelet satt:

  • Marthe Heggenhougen, daglig leder for Cosmopolite Scene
  • Sebastian Tjørstad, danser, komiker, skuespiller og tilretteleggings-koordinator for CODA-festivalen
  • Moderator: Nyaling Saidy Kiil, Norske Kulturarrangører

Kl. 15:00 Kulturarenaer som drivkraft for bærekraftig byutvikling

Prosess og samarbeid fra A til Å – kom og lær! v/ Add Arkitekter

Add arkitekter tok oss med på en reise gjennom 25 år med kulturbyggeprosjekter og viser hvordan arbeidet med kulturarenaer har utviklet seg fram til i dag. Framtidens kulturlokaler er allerede bygget: I denne sesjonen fikk vi inspirasjon til å tenke nytt om kulturens fysiske rammer. Hvorfor er tettere samarbeid mellom arkitekter, kulturaktører og kommunen viktig i byutviklingsprosesser når morgendagens møteplasser formes – og hvordan får vi det til?

Add arkitekter viste hvordan kultur bidrar til områdemodning og er en viktig del av arbeidet med stedsidentitet og reguleringsplaner. Når må kulturlivet komme på banen i slike prosesser, og hvordan kan vi sammen skape bærekraftige arenaer og lokalsamfunn for framtiden?

Foredragsholdere var Eli Grønn, ansvarlig partner hos Add arkitekter med spesialisering innen by- og stedsutvikling og Nora Dyrvik, arkitekt hos Add arkitekter med spesialisering innen transformasjon.

9. og 10. september 2024 ble Kulturarenakonferansen ble arrangert for aller første gang! Over 350 kulturaktører, byplanleggere, kultursjefer, organisasjoner, arkitekter, akustikere og andre som er opptatt av gode møteplasser og rom for kultur var samlet for å diskutere, lære, bli kjent og for å bli inspirert.

Bak denne konferansen sto en rekke samarbeidspartnerne som løftet tematikken i fellesskap: Kulturrom, Kulturalliansen, Noregs ungdomslag, Norsk kulturforum (NOKU), Norske Kulturarrangører, Norske Kulturhus og Norsk Musikkråd.

Her finner dere hele programmet for begge dagene.