Hopp til innholdet

KOMPLETT PROGRAM FOR FAGSAMLING TEKNISK ANSVARLIGE 2019

Programmet til årets fagsamling for teknisk ansvarlig er nå komplett! Hvert år arrangerer MUO i samarbeid med Norske Konsertarrangører (NKA) en todagers konferanse med relevante foredrag og sosialt samvær for deg som er teknisk ansvarlig på et spillested.

En samling for faglig påfyll

Årets tema har vi kalt «Lydmåling og hva som påvirker det vi måler» og det blir foredrag og debatter om akustikk, valg av PA, hensiktsmessig scenelyd og en presentasjon av de første resultatene fra lydmålinger foretatt på spillesteder over hele landet.
Vi spanderer middag på tirsdagen, lunsj begge dager og setter opp felles buss til LLB på onsdagen. Det er som alltid gratis å delta på fagsamlingen og NKA bidrar med reisestøtte for sine medlemmer. Hjertelig velkommen skal du være!

PROGRAM

Dypdykk i lydmålingens verden

Svenske Dan Bävholm har holdt på med lydmåling og lydmålingssystemer lenger enn de fleste. Han har bl.a. vært med på å utarbeide de svenske dB grensene og er også mannen bak WaveCapture. I løpet av tre bolker tar han oss med på et skikkelig dypdykk i lydmålingens verden. Vi får et innblikk i hva som befinner seg under panseret på systemene, praktisk guide til god bruk, utfordringer, internasjonale trender og lovverk og han byr gjerne også på noen skrøner fra den virkelige verden.

Foreløpige resultater av lydmålinger på spillesteder i Norge

Musikkutstyrsordningen har gitt tilskudd til rundt 130 lydmålingssystemer, som er utplassert på spillesteder over hele landet. Alle disse deltar i et nasjonalt kartleggingsprosjekt, der vi ønsker å få oversikt over lydnivåer på konserter og etter hvert også kunne si noe om hvilke faktorer som spiller inn på dette. Bård Støfringsdal (Cowi) har i høst gått gjennom målingene på et utvalg av spillesteder og presenterer i denne sesjonen de første funnene fra prosjektet.

Akustiske utfordringer og mulige løsninger

I denne sesjonen møter vi den internasjonalt anerkjente akustikeren Margriet Lautenbach fra Peutz Group i Nederland. Utgangspunktet for diskusjonen er «the relationship between natural acoustics and loudness» og i den sammenheng vil hun gå inn på bl.a. hvordan akustikken i scene- og publikumsrommet påvirker lydbelastningen, hensiktsmessig akustikk i forhold til musikksjanger, utfordringer med flerbrukslokaler, variabel akustikk og ulike akustiske tiltak. Samtalen ledes av Bård Støfringsdal.

Hvordan velge riktig PA

Det er vanskelig å snakke om hensiktsmessige lydnivåer og god lydkvalitet uten å gå i dybden på samspillet mellom PA anlegget og rommet det skal brukes i. Helge Bentsen (lydtekniker og PA-tuner) vil i denne sesjonen diskutere hvordan å velge riktig PA system ut fra rommet og bruken, point source vs. line array, delay systemer, plassering, tuning/voicing m.m.

Hva er god scenelyd og hvordan oppnå det for lydteknikere og musikere

God og inspirerende scenelyd er for mange musikere en forutsetning for å levere varene live, men kanskje innebærer ikke god scenelyd det samme for en rockegitarist med forkjærlighet for 100 watts Marshall amper fra 70-tallet og en lydtekniker som prøver å holde seg innenfor dB grensene på en liten klubb i Sveits. I denne sesjonen diskuterer Synne Stenersen (lydtekniker og systemtekniker monitor på festivaler som Vinjerock, Kongsberg Jazzfestival og Rjukan Rock) og Linn Nystadnes (musiker, lydtekniker og teknisk ansvarlig på Revolver) hva som er hensiktsmessig scenelyd for musikere og lydtekniker.

Strategier for å mikse god lyd i utfordrende rom innenfor forsvarlige lydnivå

Ikke alle rom er like enkle å jobbe i, men kanskje finnes det noen triks man kan dra fram fra verktøykassa og teste ut når arbeidsforholdene er alt annet enn optimale. Stig Aron Kamonen (lydtekniker og daglig leder i OnCue) og Anders Aasebøe (lydtekniker og teknisk ansvarlig på Sentralen) stiller seg spørsmålet «hvilke strategier kan vi benytte oss av for å mikse god lyd i utfordrende rom innenfor forsvarlige lydnivåer?».

Plan for dagene

Tirsdag 5. mars
10.30-11.00: Registrering og kaffe
11.00-12.00: Hvordan fungerer lydmålingssystemer
12.00-12.15: Pause
12.15-13.00: Praktisk guide til god bruk av lydmålingssystemer
13.00-13.45: Lunsj
13.45-14.30: In depth på RT3
14.30-15.15: Foreløpige resultater fra lydmålinger på spillesteder i Norge
15.15-15.30: Pause
15.30-16.45: Akustisk utfordringer og mulige løsninger
17.00-19.30: Middag på Melahuset

Onsdag 6. mars
09.00-09:30: Morgenkaffe
09.30-10.30: Hvordan velge riktig PA
10.30-11.30: Hva er god scenelyd og hvordan oppnå det både for lydtekniker og musikere
11.30-11.45: Pause
11.45-12.45: Strategier for å mikse god lyd i utfordrende rom innenfor forsvarlige lydnivå
12.45-13.30: Lunsj
13.30-14.15: Panelsamtale NB: UTGÅR
13.30: Felles avreise til LLB med buss

NB! Mindre endringer i programmet kan tilkomme.

REISESTØTTE
Norske Konsertarrangører (NKA) bidrar med reisestøtte på inntil kr. 1.000,- til sine medlemmer. Kontakt Guro Furunes Pettersen på guro@konsertarrangor.no for mer info.