Hopp til innholdet

Gir 11,9 millioner til utstyr; bidrar til store musikkopplevelser i hele landet

Pressemelding fra Musikkutstyrsordningen 26. november 2012:

Gir 11,9 millioner til utstyr; bidrar til store musikkopplevelser i hele landet
Årets andre tildeling fra Musikkutstyrs-ordningen til artister og arrangører innenfor pop, rock, jazz og folkemusikk er klar. Nær 12 millioner kroner er fordelt til 99 musikkprosjekter i alle landets fylker.  Aldri før har så mange fått innvilget sine søknader. Den største andelen av potten går til bedre konsertopplevelser for publikum og musikere, 34 arrangører kan gå det nye året i møte med splitter nytt lydutstyr.

 Teknisk utstyr er et grunnleggende behov for å kunne øve og fremføre rytmisk musikk, derfor er det en stor glede å kunne gi 99 av spillestedene, konsertarrangørene og øvingsfellesskapene i denne søknadsrunden tilskudd til utstyret de har behov for, sier daglig leder i Musikkutstyrsordningen Rhiannon Edwards.

Satses stort på bredde og barn og unge
Bredden i tildelingene er stor, fire kommuner i Finnmark, Hordaland, Telemark og Østfold kan juble for en ferdig levert «musikkbinge». Spesielt gledelig er tildelingene til flere prosjekter for barn og unges musikkutfoldelse, både GatekunstAkademiet i Oslo, ungdommens hus på Notodden og Rommen Scene på Stovner i Oslo har fått tilskudd. Til sammen 2,3 millioner kroner er tildelt 31 barne- og ungdomsprosjekter (se egen oversikt i PDF).  En av rundens største bevilgninger på 1 275 000 kr, går til det populære studentstedet Kroa i Bø i Telemark, og til det nye studenthuset som skal stå ferdig i 2013.

Alt fra Sirdal kulturskole i Vest-Agder, til Ibsen Huset i Skien, AKKS i Trondheim, Tou Scene i Stavanger og Indre Sunnfjord Spelemannslag har fått tilskudd i årets siste tildelingsrunde. Det syder også av liv på den norske jazzscenen, og hele 15 storband har fått midler til øvingsutstyr.

Honningsvåg jubler for tilskudd
Perleporten Kulturhus i Honningsvåg mottar 225 000 kr til fremføringsutstyr. Birgit L. Johansen, daglig leder for kulturhuset uttrykte stor glede da nyheten ble kjent;

– Hipp, hipp hurra og tusen, tusen takk for tilskuddet til nytt fremføringsutstyr! Dette betyr enormt mye for Perleporten Kulturhus. Vi kan nå gi både musikere og publikum det som skal til for enda bedre kulturopplevelser, og ikke minst så fortjener vårt flotte lokale dette. For oss som driver Perleporten Kulturhus er dette også en faglig anerkjennelse, som vi er veldig stolt og ydmyk over å ha fått. Vi gleder oss til å fortsette med å gi folk i Honningsvåg og Nordkappregionen gode kulturopplevelser.

– Vi ser svært positivt på at det er en stor overvekt av nye søkere i denne tildelingen, som betyr både at musikklivet blomstrer landet over og at flere har fått øynene opp for mulighetene som ligger i tilskudd fra Musikkutstyrsordningen, sier daglig leder Rhiannon Edwards. Undersøkelser viser at tilskudd til teknisk utstyr skaper svært høy aktivitet per kulturkrone og bidrar til vekst og lønnsomhet innen kulturnæringen.


Om Musikkutstyrsordningen
Musikkutstyrsordningen (MUO) er den nasjonale tilskuddsordningen for teknisk utstyr, akustikk og lokaler. MUOs formål er å sikre gode tekniske vilkår for øving og fremføring av rytmisk musikk over hele landet. MUOs tildelinger deles inn i tre hovedkategorier; teknisk utstyr, akustikk og lokaler.

Siden opprettelsen av MUO i 2009 har flere hundre øvingsanlegg, øvingsfellesskap, storband og spellemannslag mottatt tilskudd til øvingsutstyr. Scener over hele landet har mottatt tilskudd til fremføringsutstyr. MUO har gitt tilskudd til ca. 140 musikkbinger fordelt på alle landets fylker, samt tilskudd til bygging og utbedring av øvingslokaler.

Hvorfor er tilskudd til teknisk infrastruktur viktig?
– Det gir svært høy kulturaktivitet per krone og bidrar til vekst og lønnsomhet innen   kulturnæringen.
– Det gir gode musikkopplevelser for publikum og gode arbeidsforhold for musikere og teknikere.
– Det er en investering som er økonomisk lønnsom for det offentlige.
– Det er et godt virkemiddel for å nå kulturlovens mål om tilgang til gode kulturopplevelser for alle.

Nøkkeltall tildeling 2012-2
I siste tildelingsrunde 2012 kom det inn 173 søknader med en total søknadssum på 35.2 kroner. 99 søknader fikk tilskudd med en tilskuddsramme på nesten 12 millioner. Med 99 innvilgede søknader av 173 innkommende er dette den tildeling med høyst tildelingsprosent.

Totalt i 2. søknadsrunde 2012 ble det gjort tildelinger for 11.9 millioner
– Det ble gjort tildelinger til 3 søknader om akustiske tiltak, totalt 227.000 kroner.
– Det ble gjort tildelinger til 4 søknader om musikkbinger, totalt 1 million.
– Det ble gjort tildelinger til 34 søknader om fremføringsutstyr, total 9.3 millioner.
– Det ble gjort tildelinger til 58 søknader om øvingsutstyr til øvingsanlegg og øvingsfellesskap, totalt 1.3 millioner.

Musikkutstyrsordningens fordelingsutvalg hadde møte 19. og 20. november.

Neste søknadsfrist er 1. mars 2013