Til tross for nok et krevende år i et globalt perspektiv, usikkerhet knyttet til kommuneøkonomi eller privatøkonomi eller bekymringer over strømpriser eller dyrtid, så er satsing på kulturfrivillighet og kulturell- og kreativ næring noe vi må prioritere som samfunn.
Vi kan snakke om at kultur er helse, eller bolyst eller beredskap, at kultur er inkludering eller skaper arbeidsplasser. Enten vi snakker om kulturens egenverdi eller kulturens merverdi, så starter alt i et rom.
Vi trenger felles opplevelser og fysiske møteplasser som gir oss nye perspektiv, knytter oss sammen, utfordrer oss – eller får oss til å glemme andre bekymringer for et par timer. Lokalsamfunn og enkeltmennesker trenger tilgang til rom der vi møtes for å spille med bandet, øve med teatergruppa, synge i kor eller spille i korps.
Fremtidsoptimisme
Når vi dykker ned i Kulturroms søknadsbunke fra 2024 og ser på det som finnes av planer, ambisjoner og fremtidsønsker; Da oppdager vi et totalbilde som viser flere hundre lyspunkter – planer om rom for kultur – som skal rustes opp for aktivitet, frivillighet og bolyst.
Disse prosjektene skaper grunnlag for arbeidsplasser, møteplasser og opplevelser som knytter mennesker sammen. Fysisk. Gjennom felles opplevelser. Selv uten å måle samfunnseffektene, vet vi at dette gjør en forskjell.
- I år har det kommet flere rapporter som viser at kultur er en lønnsom investering (feks: Verdien av kulturlivet på Voss) og på tampen av året lanserte KS en ny rapport om kulturfeltets plass i samfunnsutviklingen
Høydepunkter fra 2024
Ordningen ble i mai styrket med 8,9 MNOK. Vi lanserte satsingen på Grønnere investeringer og fikk inn masse gode søknader – som vil få positiv innvirkning på hele kultursektoren.
Totalt i 2024 delte vi ut over 65 MNOK i avgjørende bidrag for å opprettholde og styrke det lokale kulturlivet!
I september arrangerte vi den svært godt besøkte Kulturarenakonferansen 2024 sammen med gode samarbeidspartnere. Konferansen fikk overveldende positive tilbakemeldinger som bekreftet at dette var en viktig arena for møter, ny kunnskap og perspektiver – og vi får fremdeles inn meldinger om at om at konferansen har skapt ringvirkninger. I løpet av disse to dagene ble det slått fast at Kulturlivet er best i klassen på å ta i bruk eksisterende bygg og det ble konstatert at det har skjedd et paradigmeskifte: Framtidas kulturlokaler er allerede bygget.
Med unntak av noen få steder snakker vi ikke lenger om nybygg, fancy kulturhus eller signalbygg. Vi snakker om hvordan eksisterende bygg kan bli tatt i bruk av kulturlivet.
Vi trenger også i tiden framover et økt fokus på funksjonen og verdien av hverdagskulturbygg og øvingslokaler i nærheten av der folk bor: de stedene der private aktører, frivillig kulturliv og/eller kommunen finner pragmatiske løsninger i eksisterende bygg. Det er ikke alltid helt perfekt, men med historie i veggene og kulturaktivitet på golvet gir dette kontinuitet og identitet i lokalsamfunn – til en overkommelig kvadratmeterpris.
Ta ikke kulturen for gitt
Kulturroms søkere er både frivillige foreninger som driver kulturaktivitet eller drifter egne lokaler, kommunale virksomheter som søker på vegne av lokalt kulturliv og kulturorganisasjoner eller næringsaktører som drifter scener eller øvingskollektiv. Til sammen etablerer de den fysiske infrastrukturen som er fundamentet for all kulturaktivitet. De skaper bærebjelken i det kulturelle økosystemet.
Denne bærebjelken er avhengig av lokale drivkrefter og sceneteknisk kompetanse. Med tilskudd fra Kulturrom legges grunnlaget for mer profesjonell drift og gode publikumsopplevelser over hele landet. Med fagutvikling og rekrutteringstiltak styrker vi den avgjørende kompetansen – de folka – som disse opplevelsene avhenger av.
I 2024 har vi flere steder opplevd at vekstvilkårene for kulturlivet er truet.
Vi bør, som den engelske musikk- og byutviklingseksperten Shain Shapiro formulerte det under et arrangement på Vill Vill Vest, se på musikk og kultur som vannforsyning i en by eller lokalsamfunn. Vi tar det for gitt og merker det først når det ikke er der. Og akkurat som vi trenger rør og infrastruktur for vann, trenger vi gjennomtenkt infrastruktur for kultur. Det handler ikke bare om scenene, men om hele økosystemet.
Det krever mer en ildsjeler å sikre hele dette økosystemet – det krever politisk vilje, handlekraftige kommuner og en målrettet satsing på utøvende kultur som en del av samfunnsutviklingen.
Godt nytt søknadsår
Med et håp om at kulturens rolle i samfunnsutviklingen fortsetter å styrkes, og at vi sammen skaper enda flere rom for opplevelser og fellesskap, ser vi frem til 2025 med optimisme!
Godt nytt år fra alle oss i Kulturrom! Med ønske om at vi får inn mange gode søknader fra dere også i 2025!
mvh.
Karen Sofie Sørensen
Daglig leder, Kulturrom