Hopp til innholdet

På denne siden har vi samlet relevant informasjon for organisasjonseide hus – ungdomshus, grendehus, samfunnshus, bygdehus og forsamlingshus, som ønsker å søke tilskudd fra Kulturrom.

Vi viser frem de mest relevante tilskuddsområdene. Oversikt over alle tilskuddsområder finner du her.

Tips til søknadsarbeidet

  • Vær konkret når dere beskriver dere selv:
    – Hvor holder dere til?
    – Hvordan er dere organisert?
    – Hvor mange medlemmer har dere?
    – Hvilke kulturrom benytter dere til øving og fremføring?
    – Hvem er de andre som øver i samme lokale og som også vil kunne benytte utstyret? Og hvordan tilrettelegger dere for sambruk?
    – Hvilken aktivitet gjennomfører dere på årsbasis? (øving og fremføring)
  • Vær konkret når dere begrunner behovet for utstyret:
    – Hvorfor trenger dere utstyret og hva skal dere bruke det til?
    – Hvor ofte vil utstyret bli brukt?
    – Hvilket utstyr har dere per i dag?
    – Hvordan er behovet lokalt, og hvem vil få nytte av tilskuddet?
  • Legg ved alle obligatoriske vedlegg.
  • Ta kontakt hvis dere har spørsmål.

Bedre lokaler og lydforhold (under 100 000,-)

Her gir Kulturrom tilskudd til å bedre lydforhold og lokaler.

Dere kan få tilskudd til å forbedre lydforholdene i et lokale. Det kan dere gjøre ved å bruke materialer som sprer eller absorberer lyden. Målet er å forbedre lydkvaliteten i et rom ved å redusere etterklang, støy og uønsket ekko.

Dere kan få tilskudd til investeringer som vil forbedre et scenelokale, øvingsrom eller prøvelokale. For eksempel kan dere søke om tilskudd til å bygge et dansegulv, eller en liten scene. Dere kan også søke om tilskudd til å kjøpe inn dansematter, ballettbarrer, speil og scenetepper.

Det gis ikke tilskudd til varmepumper, drift eller vedlikehold av bygninger.

Les mer om Bedre lokaler og lydforhold (under 100 000,-)

EKSEMPLER

Feiring Ungdomslag mottok tilskudd for å utbedre scenegulvet, utvide sceneåpningen og oppgradere sceneteppene. Samfunnshuset Fløygir brukes blant annet til teaterforestillinger og konserter.

Samfunnshuset Fjellheim mottok tilskudd til å bygge en spilevegg med akustikkduk og isolasjon bak for lydabsorpsjon, for å etablere et nytt øvingsrom for ungdom i Vingelen.

Harran Samfunnshus mottok tilskudd til montering av akustikkplater i taket og på veggene for å dempe etterklangen i storsalen, som brukes av det lokale teaterlaget og koret.

TIPS

At et øvingsrom eller fremføringslokale er tilpasset bruken er viktig for både utøvere og publikum. Forskjellige typer kulturaktivitet stiller ulike krav til lokalets størrelse, utforming og egenskaper. På kulturlokaler.no har dere noen enkle sjekklister for rom som skal brukes til folkedans, teater, dans, korps, kor og band.

Fremføringsutstyr

Her gir Kulturrom tilskudd til å kjøpe inn teknisk utstyr til fremføring av musikk, dans og teater. Det kan for eksempel være lyd- og lysutstyr og annet sceneteknisk utstyr.

Kulturrom gir tilskudd til langsiktige investeringer. For å sikre utstyrets levetid stilles det krav om teknisk ansvarlig. Dette er en eller flere personer med ansvar for vedlikehold og oppfølging av tekniske utstyr. Ved større tilskudd til fremføringsutstyr stilles det krav om en tilknyttet teknisk ansvarlig med relevant kompetanse.

For flere organisasjonseide hus benyttes lokalet til både øving og fremføring. For å sikre tilstrekkelig fremføringskvalitet på utstyret, bør dere søke innenfor tilskuddsområdet fremføringsutstyr. Det er i søknaden lurt å synliggjøre både fremførings- og øvingsaktiviten. Bruksfrekvens vektlegges når søknadene prioriteres mot hverandre.

Ønsker dere å kjøpe brukt fremføringsutstyr, ta gjerne kontakt med Kulturrom i forkant. Dere bør undersøke om selger har opplysninger om service- og brukshistorikk og om utstyret selges med garanti.

Les mer om Fremføringsutstyr

EKSEMPLER

Vråliosen grendehus mottok tilskudd til sanganlegg, da lokalet benyttes som øvingslokale for et storband og til avvikling av mindre arrangement innenfor musikk, teater og dans.

Halsa samfunnshus mottok tilskudd til lyskilder og lysmikser med flightcase. Lokalet er fast tilholdssted for lokalt kor, korps, dansegruppe og ungdomsklubb.

Bjørkedal Frilynde Ungdomslag mottok tilskudd til lydmikser og to høyttalere for å supplere dagens eksisterende utstyr og erstatte eldre utstyr på Ungdomshuset Fridtun.

Valestrand ungdomslag mottok tilskudd til lydmikser og PA-system for å gjenoppbygge bygdas kulturrom.

Bagabu Ungdomslag har mottatt tilskudd tre ganger. Hovedaktiviteten er barne- og ungdomsteater, men også generasjonsteater, i tillegg til mannsong og andre ungdomslagsaktiviteter. Ungdomslaget har mottatt tilskudd til oppheng av lys, lysutstyr, lydmikser og mikrofoner til Henning Samfunnshus, som laget benytter både til øving og forestillinger.

TIPS

Kulturrom gir tilskudd til grunnleggende fremføringsutstyr som er nødvendig for å gjennomføre konserter eller forestillinger. I søknadsbegrunnelsen bør dere si hvorfor dere trenger utstyret dere søker tilskudd til, for å gjennomføre aktiviteten dere har, eller planlegger for.

Øvingsutstyr

Her gir Kulturrom tilskudd til lydutstyr eller instrumenter som brukes av et større fellesskap og har fast plassering i et lokale.

Tilskudd til øvingsutstyr gis primært i henhold til Kulturroms standardsatser.

Disse standardsatsene gjelder fra 2023:          Kostnad:              Tilskudd:

  • sanganlegg                                                36 000 kr            27 000 kr
  • sanganlegg med sub                                  53 000 kr            39 750 kr
  • gitarforsterker                                           10 000 kr              7 500 kr
  • bassforsterker                                           10 000 kr              7 500 kr
  • trommesett med cymbaler                          15 000 kr             11 250 kr
  • cymbalpakke                                               5 000 kr             3 750 kr
  • keyboard/stagepiano med stativ                  15 000 kr             11 250 kr
  • midikeyboard                                              4 000 kr             3 000 kr
  • lydkort                                                        4 000 kr             3 000 kr
  • to monitorer med kabler og stativ                 8 000 kr             6 000 kr
  • fire mikrofoner med kabler og stativ             10 000 kr             7 500 kr
  • to aktive høyttalere med kabler og stativ       18 000 kr            13 500 kr
  • mikser                                                         7 000 kr            5 250 kr
  • sub                                                             8 000 kr            6 000 kr

*Sanganlegg: to aktive høyttalere m/stativ og kabler, mikser, fire mikrofoner m/kabler og stativ.

I tilfeller der behovet for sub-høyttaler er godt begrunnet vil det kunne bli gitt tilskudd til det.

Vi gir tilskudd på inntil 75% av kostnaden (50% for kommunale søkere og aksjeselskap uten ideelt formål).

Hvis dere ikke søker i henhold til standardsats, må dere undersøke priser hos lokal leverandør for å sikre tilstrekkelig levetid på 7-10 år.

Ønsker dere å søke om tilskudd til annet øvingsutstyr enn det som omfattes av standardsatsene må behovet for dette synliggjøres og begrunnes. Vi anbefaler å undersøke priser hos lokal leverandør og å søke om utstyr med en levetid på 7-10 år.

Hvis utstyret man søker om brukes til både øving og fremføring søkes det under ordningen fremføringsutstyr.

Utstyret som Kulturrom gir tilskudd til skal ha et fast tilholdssted. Det gis ikke tilskudd til utstyr for utendørsbruk eller turné.

Instrumenter som gitar, bassgitar ol. regnes som personlig utstyr og faller utenfor ordningen. Unntaket her er større slagverksinstrumenter som skal benyttes av et fellesskap og som har fast plassering i et øvingslokale.

Fra 2020 har Kulturrom gitt tilskudd til brukt øvingsutstyr. Ved innvilget tilskudd kan dere kjøpe brukt utstyr privat, eller gjennom en forhandler. Dere må dokumentere kjøpet med skriftlig, signert og datert kvittering.

Les mer om Øvingsutstyr her

EKSEMPLER

Kodal Ungdomslag mottok tilskudd til sanganlegg, gitarforsterkere, bassforsterker, trommesett og keyboard til å etablere øvingsrom for ungdom.

Ungdomslaget Ivar Aasen mottok tilskudd til brukte toradere til rekrutteringstiltak.

Greit å vite

Kulturrom gir tilskudd til søkere som utøver eller legger til rette for kulturaktivitet innen feltene musikk, teater og dans. Det vil si selskap, møter og andre sosiale sammenkomster alene ikke er tilstrekkelig til å motta tilskudd fra Kulturrom.

Kulturrom stiller krav om helårsaktivitet. Helårsaktivitet kan bestå av både øving og fremføring.

Til søknaden skal det legges ved arrangementsoversikt for inneværende og forrige år. Oversiktene skal være fullstendige og spesifisert med arrangementsnavn, dato, sjanger og scene, hvis dere har flere scenerom i lokalet. Det er lurt å jobbe godt med arrangementsoversikten for å vise frem innhold og aktivitetsnivå. Om dere planlegger for mer eller annen aktivitet enn det som vises i arrangementsoversikten beskriv gjerne dette i feltet “Beskrivelse av aktivitet” i søknadsskjemaet. Gi oss gjerne også en beskrivelse av rollen dere fyller i lokalsamfunnet; hvem er dere viktige for og finnes det andre lokaler for kultur lokalt.

Kulturrom gir tilskudd til langsiktige investeringer og legger til grunn en levetid på 7-10 år på utstyret det gis tilskudd til. Dette er lurt å huske på når dere setter opp søknadsbudsjett. Omsøkt utstyr bør holde en kvalitet som tilsvarende levetid.

Søknadsbudsjettet, sammen med listen over utstyret dere har i dag, skal gi oss et bilde av hva dere tenker er nødvendig for å gjennomføre aktivitet dere har. Det er en fordel at dere i søknaden kan vise til en gjennomtenkt og helhetlig plan med et realistisk budsjett.

Det er også greit å vite at Kulturrom gir tilskudd til konkrete utstyrskomponenter. Annet utstyr kan ikke dekkes av tilskuddet. Søknadsbudsjettet bør derfor være gjennomarbeidet.   

Dere vil i søknaden bli bedt om å legge ved leieavtale eller tilsvarende dokumentasjon. Virksomheter som eier eget lokale skal dokumentere eierforholdet, f.eks. med grunnboksutskrift.

Når søknadene skal prioriteres opp mot hverandre vil særlig aktivitet, behov og gjennomføring legges til grunn for vurderingen. Gjennom søknaden er det derfor viktig å synliggjøre hvilken aktivitet et tilskudd vil bidra til, hvorfor dere har behov for omsøkt tiltak, og hvordan dere planlegger å gjennomføre tiltaket. Søknader som kan vise til høy aktivitet ut ifra lokale forhold vil bli prioritert. Samarbeid og sambruk vektlegges.