Hopp til innholdet

På denne siden har vi samlet relevant informasjon for korps. 

Vi viser frem de mest aktuelle tilskuddsområdene. Oversikt over alle tilskuddsområder finner du her 

Tips til søknadsarbeidet 

  • Vær konkret når dere beskriver dere selv:
    – Hvor holder dere til?
    – Hvor mange medlemmer har dere?
    – Hvilke aldersgrupper favner dere? Merk at korps hvor 75% av medlemmene er under 19 år og kan søke Instrumentfondet, ikke kan motta tilskudd fra Kulturrom til korpsinstrumenter. 
    – Hva slags rom benytter dere til øving og fremføring?
    – Er det andre som øver i samme lokale og som også vil kunne benytte utstyret? Og hvordan tilrettelegger dere for sambruk?
    – Hvilken aktivitet gjennomfører dere på årsbasis (øving og fremføring) 
  • Vær konkret når dere begrunner behovet for utstyret:
    – Hvorfor trenger dere instrumentene/utstyret?
    – Hvor ofte vil instrumentene/utstyret bli brukt?
    – Hvilke instrumenter /utstyr har dere per i dag?
    – Opplys om behovet lokalt, og hvem som vil få nytte av tilskuddet. 
  • Legg ved alle obligatoriske vedlegg. 

Øvingsutstyr

Kulturrom kan gi tilskudd til større instrumenter og grunnleggende teknisk utstyr som har fast tilhørighet i et øvingslokale og som blir brukt av et større fellesskap. Hvis utstyret skal brukes til både øving og fremføring, søkes denne ordningen for Øvingsytstyr.  

Tilskudd til øvingsutstyr gis primært i henhold til Kulturroms standardsatser. Dette gjelder for eksempel større slagverksinstrumenter som er en avgjørende del av infrastrukturen for aktivitet.

For korps med band og storband, kan det også inkludere piano, sanganlegg, bassforsterker og øvrig backline. Selv om tilskudd gis etter standardsatser, anbefaler vi at dere undersøker priser og setter opp søknadsbudsjett som inneholder pris per stykk, merke, type og antall. Ønsker dere å søke om tilskudd til annet øvingsutstyr enn det som omfattes av standardsatsene må behovet for dette synliggjøres og begrunnes godt.  

 

Disse standardsatsene gjelder fra 2023:

Kostnad:                                           Tilskudd:

  • pauker         100 000 kr                   75 000 kr
  • rørklokker     75 000 kr                   56 250 kr
  • marimba       75 000 kr                   56 250 kr
  • vibrafon        65 000 kr                   48 750 kr
  • xylofon         40 000 kr                    30 000 kr
  • klokkespill    40 000 kr                    30 000 kr
  • sanganlegg                                                36 000 kr            27 000 kr
  • sanganlegg med sub                                  53 000 kr            39 750 kr
  • gitarforsterker                                           10 000 kr              7 500 kr
  • bassforsterker                                           10 000 kr              7 500 kr
  • trommesett med cymbaler                          15 000 kr             11 250 kr
  • cymbalpakke                                               5 000 kr             3 750 kr
  • keyboard/stagepiano med stativ                  15 000 kr             11 250 kr
  • midikeyboard                                              4 000 kr             3 000 kr
  • lydkort                                                        4 000 kr             3 000 kr
  • to monitorer med kabler og stativ                 8 000 kr             6 000 kr
  • fire mikrofoner med kabler og stativ             10 000 kr             7 500 kr
  • to aktive høyttalere med kabler og stativ       18 000 kr            13 500 kr
  • mikser                                                         7 000 kr            5 250 kr
  • sub                                                             8 000 kr            6 000 kr

*Sanganlegg: to aktive høyttalere m/stativ og kabler, mikser, fire mikrofoner m/kabler og stativ.

I tilfeller der behovet for sub-høyttaler er godt begrunnet vil det kunne bli gitt tilskudd til det.

Vi gir tilskudd på inntil 75% av kostnaden (50% for kommunale søkere og aksjeselskap uten ideelt formål).

Hvis dere ikke søker i henhold til standardsats, må dere undersøke priser hos lokal leverandør for å sikre tilstrekkelig levetid på 7-10 år.

Det oppfordres til å søke om beskyttelsestrekk og transportkasser til oppbevaring for instrumenter og utstyr det søkes om, for å sikre lang levetid. I obligatorisk vedlegg for utstyrsliste er det viktig å oppgi tilstand og alder på eksisterende instrumenter og utstyr, for å kunne prioritere mellom søknadene. For reparasjon av instrumenter, anbefaler vi å søke ordningen Grønnere investeringer – reparasjon (lenke).  

Personlig utstyr faller utenfor ordningens tilskuddsområdet. Dette gjelder for eksempel treblåseinstrumenter, messinginstrumenter og andre instrumenter som ikke har fast tilhørighet i et kulturrom. Det gis heller ikke tilskudd til rekvisita og forbruksvarer. Dette er for eksempel noter, notestativ, munnstykker, trommestikker, køller til slagverksinstrumenter, stoler, slagverksstativer, instrumentstativer og trommeskinn.  

Kulturrom ønsker at utstyret det gis tilskudd til kommet flest mulig til gode, og hvis dere kan vise til sambruk vil det styrke søknaden. 

Les mer om Øvingsutstyr her.

EKSEMPLER

Alvdal-Tynset Janitsjar fikk tilskudd til vibrafon med fast tilholdssted i Tynset Kulturhus. Der har to korps faste øvinger og mange korps og orkestre får tilgang til instrumentet til sine konserter.  

Krohnengen Brass Band i Bergen by, fikk tilskudd til vibrafon, klokkespill, xylofon og rørklokker til et stort korpsfellesskap på fem korps med 150 musikanter i Meyermarken bydelshus som brukes til øving og konserter. Alle slagverkere har daglig tilgang på øvingslokalet med egen nøkkel.   

Haugesund Janitsjarorkester har faste øvinger i flerbrukshallen på Skårdalen skole. De fikk tilskudd til klokkespill som også skolekorpsene får tilgang til.  

Kvikne skolemusikk har startet storband i bygda og fikk tilskudd til mikrofoner, gitarforsterker, bassforsterker og PA, som er utstyr Instrumentfondet ikke gir tilskudd til.  

Fremføringsutstyr

Korps vil ha behov for grunnleggende fremføringsutstyr i forbindelse med konserter, slik som PA, lydmikser, trådløse mikrofonsystemer, lyskilder etc. I de færreste tilfeller vil et enkeltstående korps ha mulighet til å motta tilskudd til eget fremføringsutstyr. 

Kulturrom jobber for at det over hele landet skal finnes lokaler med en grunnleggende teknisk infrastruktur som kan brukes av mange. I de fleste tilfeller vil det derfor være mest hensiktsmessig at scenen (samfunnshuset/den private scenen/spillestedet/kulturhuset) som korpset benytter til konserter søker om det nødvendige, grunnleggende fremføringsutstyret. 

Kulturrom mottar og innvilger mange søknader fra samfunnshus, kulturhus og private scener som brukes til flere sjangre og uttrykk, noe som bidrar til at flest mulig aktører får nytte av tilskuddet og tilgang til utstyret. 

I tilfeller hvor korps drifter sitt eget konsertlokale og søker om fremføringsutstyr til dette vil det være vesentlig å synliggjøre et behov lokalt, og at det tilrettelegges for sambruk med andre lokale aktører. Det er verdt å merke seg at en slik tildeling normalt vil være begrenset til mindre utstyrspakker, og at det stilles krav til en høy arrangementsfrekvens på årsbasis.

Se også tips for organisasjonseide hus.

Les mer om Fremføringsutstyr.

EKSEMPLER

Sarpsborg Janitsjarkorps i Østfold eier eget hus. De fikk tilskudd til lysutstyr for å tilrettelegge for konserter og teaterforestillinger slik at flere aktører kan ta i bruk deres lokaler.  

Nærbø Musikkorps eier kulturhuset Jardarheim. De fikk tilskudd til akustikktepper, lyd- og lysutstyr for å legge til rette for et bredt lokalt kulturliv med konserter, revy, musikaler, teatergrupper og kulturskole.  

Bedre lokaler

Bedre lydforhold og forbedring av lokaler kan gjøre en stor forskjell i mange lokaler som benyttes av korps. Ta en titt på disse tilskuddsområdene hvis dere øver eller arrangerer konserter i et kulturom med utfordrende romakustikk, hvis dere har behov for å bygge en liten scene eller hvis dere ønsker å anskaffe sceneinndekning, scenetepper, med mer. 

Som for fremføringsutstyr vil det ofte være hensiktsmessig at den som drifter eller eier lokalet søker på vegne av flere korps eller aktører. I de tilfellene et korps drifter eller eier sitt eget øvingslokale, og søker om tilskudd til utbedringer av dette, vil det å synliggjøre planlagt sambruk med andre aktører styrke søknaden. 

Husk at det for Bedre lokaler (under 100 000,-) kreves en langsiktig leieavtale, og at tiltakene det søkes tilskudd til ikke kan ha en kostnadsramme på mer enn 100 000,-.

Lokalet det øves i kan ikke være i privat bolig og leieavtale må kunne legges ved søknaden. 

Et enkeltstående korps vil normalt ikke motta tilskudd til større akustiske utbedringer og bygging av lokaler. Hvis dere opplever at det lokale kulturlivet mangler tilgang til egnede kulturrom til øving og fremføring, og dere ønsker å initiere et slikt tiltak, oppfordrer vi dere likevel til å ta kontakt for å se på muligheten for tilskudd.

 

Les mer om Bedre lokaler (under 100 000,-) her.

Se også ordningen for Grønnere lokaler, hvor dere kan motta tilskudd for kartlegging og utredning av eksisterende lokaler. 

EKSEMPLER

Kanebogen skolekorps har øving og konserter i aulaen på Kanebogen skole. Murgolv og vegger i aulaen ga utfordrende akustikk. De fikk tilskudd til tepper for å bedre romakustikken.  

Musikkorpset Gjallarhorn leier øvingslokaler som deles med andre korps og kor. De fikk tilskudd til å montere lydabsorbenter og refleksjonsflater for å gjøre lokalet bedre egnet til øving. 

Barnekor som opptrer

Vanvikan Samfunnshus mottok i 2021 tilskudd til lydutstyr på kr 72 000. Foto: Vanvikan Samfunnshus