Gode eksempler: Øvingsrom i Laaven
21. februar 2025

Det nærmer seg søknadsfrist 1. mars, og vi har tatt en prat med Emil Brattested fra øvingslokalet i Laaven på Bøler i Oslo, som fikk tilskudd til øvingsutstyr i 2023, for å høre om de har noen tips og triks til nye søkere. Laaven er et øvingsanlegg i den gamle låven på Bøler gård med flere øvingsrom, og dette tilskuddet gjelder et av rommene som leies av flere utøvere.
Foto: Safari tatt av Emil Brattested
Hvorfor søkte dere Kulturrom, og følte dere at det var en terskel å gjøre det?
– Et øvingsrom jeg var med i før hadde fått et sanganlegg fra Kulturrom, og derfor visste jeg at det var en mulighet. Så da vi startet et øvingsfellesskap i et nytt lokale var det naturlig å søke Kulturrom. Jeg følte ikke at det var noen terskel å søke Kulturrom, men jeg har sendt mange søknader til andre steder tidligere, så terskelen min er kanskje litt lav.
Vi trengte først og fremst sanganlegg for å komme i gang, og da fant jeg raskt standardsatsen deres. Det gjorde det også lettere å søke, fordi vi visste hva vi kunne forvente og burde søke om.
“Tilskuddet hjalp oss med å få øvingslokalet opp til den standarden vi trengte mye raskere enn vi hadde klart med egne midler, og samtidig har utstyret kvalitet som vil vare i lang tid.”
Hva tror du var avgjørende for at dere fikk tilskudd?
– Jeg tror vi fikk tilskudd fordi vi fulgte retningslinjene med tanke på budsjett, søknadsbegrunnelse og egenandel, og at søknaden vår var grundig. Jeg føler at vi kunne skrive en grundig søknad fordi vi hadde satt oss inn i søknadskriteriene i forkant og visste hva som skulle til for å få tilskudd. Og så lagde vi et godt budsjett. Jeg tenker at jo bedre vi forstod retningslinjene, dette med egenandel og kriterier, jo lettere var det å skrive en god søknad som forklarte de tingene som var viktig for Kulturrom å vite.
Og med den kunnskapen i bunn klarte vi å formidle det jeg tror var avgjørende for at vi fikk tilskudd; det kommer til å være aktivitet i lokalene. I vårt tilfelle viste vi det med å liste opp de forskjellige personene som øver fast i lokalet, og prosjektene de er involvert i videre, for å gi et totalinntrykk av omfanget av aktiviteten i rommet. Totalt sett er det mye aktivitet, og det tenkte vi var viktig å få frem i søknaden. Ved å vise bredden og variasjonen av de forskjellige prosjektene fikk vi også synliggjort at vi trengte sanganlegg til øving både for vokal og for å mikke opp lydsvake instrumenter.
Med all den informasjonen tror jeg at vi klarte å formidle at et sanganlegg ville gjøre øvingsrommet mer attraktivt og gjøre at flere vil velge å bruke rommet når et sanganlegg er tilgjengelig.
Er det noe dere skulle ønske dere visste før dere søkte?
– Jeg leste meg godt opp på retningslinjene, så det ga meg det meste jeg trengte av informasjon egentlig.
“Tenk at du skal gjøre det enkelt å forstå formål og hensikt for den som skal lese det du skriver.”
Hva er deres beste tips for å skrive en god søknad?
– Kom til poenget! Prøv å være så tydelig og konkret som mulig og beskriv hva slags aktivitet som skal foregå i rommet. Forklar hvorfor det hadde vært fint å ha utstyret dere søker om å få, og hvorfor det hadde vært bra å få tilskudd til nettopp det. Se over at setningene forklarer det du vil.
Jeg tror det er veldig smart å komme raskt til poenget, med korte setninger som er enkle og tydelige. Tenk at du skal gjøre det enkelt å forstå formål og hensikt for den som skal lese det du skriver.

Fra en øving med gitarduoen ‘Gúo’ - Foto: Emil Brattested
Hvordan brukte dere tilskuddet på en mest mulig effektiv måte?
– Det dukket opp en mulighet for at vi kunne få en brukt, men god mikser gratis, og derfor åpnet det seg en anledning til å få enda mer ut av tilskuddet. Da søkte vi Kulturrom om omdisponering av summen som tilsvarte mikseren, for å heller kunne kjøpe to ekstra mikrofoner, som vi har behov for til å mikke opp lydsvake instrumenter, som brukes mye til øving i lokalet vårt, i tillegg til vokal. Siden vi fikk innvilget den omdisponeringen fikk vi totalt sett utnyttet tilskuddet veldig bra, og det var en nyttig fleksibilitet for oss at vi fikk gjøre den endringen. (OBS! Endringer eller omdisponeringer må alltid godkjennes av Kulturrom i forkant av innkjøp. Mer informasjon finner du på denne linken.)
Hva har tilskuddet fra Kulturrom betydd for dere og aktiviteten hos dere?
– Rommet har godt med aktivitet, og med alt utstyret på plass gjør det at det er mye mer fristende å dra dit enn alternative steder med for eksempel timesbasert utleie. Tilskuddet hjalp oss med å få øvingslokalet opp til den standarden vi trengte mye raskere enn vi hadde klart med egne midler, og samtidig har utstyret kvalitet som vil vare i lang tid. Det et vellykka prosjekt!
«Jo bedre jeg forstod retningslinjene, dette med egenandel og kriterier, jo lettere var det å skrive en god søknad som forklarte de tingene som var viktig for Kulturrom å vite.»
Vi ønsker utøverne i øvingslokalet på Laaven mange gode øvingstimer fremover!
Søke tilskudd til øvingsutstyr?
Kulturrom gir tilskudd til øvingsutstyr for musikk, dans og teater. Dette kan være lydutstyr eller instrumenter som brukes av et større fellesskap og har fast plassering i et øvingslokale.
Neste søknadsfrist er 1. mars.
Hvem kan søke?
Vi gir tilskudd til fellesskap innen musikk, dans og teater, som trenger øvingsutstyr. Både dere som drifter øvingsrom og dere som øver i et øvingsrom kan søke.
Kulturrom gir tilskudd til søkere som utøver eller legger til rette for kulturaktivitet innen feltene musikk, teater og dans.
Hvor mye kan dere forvente i tilskudd?
Vi bruker standardsatser til å beregne tilskudd til det aller meste av øvingsutstyr, men kan også gi tilskudd til annet utstyr dere har behov for i deres lokale.
Hvis dere ikke søker i henhold til standardsats, må dere undersøke priser hos lokal leverandør for å sikre tilstrekkelig levetid på 7-10 år.
Vi gir tilskudd på inntil 75% av kostnaden (50% for kommunale søkere og aksjeselskap uten ideelt formål).
Hvordan søke?
Les mer om øvingsutstyr på denne lenken.
Alt dere trenger å vite om søknadsfristen 1. mars finner dere på denne lenken.