Hopp til innholdet

På denne siden har vi samlet relevant informasjon for kor som ønsker å søke tilskudd fra Kulturrom.

Vi viser frem de mest relevante tilskuddsområdene. Oversikt over alle tilskuddsområder finner du her.

Tips til søknadsarbeidet

  • Vær konkret når dere beskriver koret:
    – Hvor holder dere til?
    – Hvordan er dere organisert?
    – Hvor mange medlemmer har dere?
    – Hvilke kulturrom benytter dere til øving og fremføring.
    – Hvilke andre kor eller lag øver i samme lokale og som også vil kunne benytte utstyret?
    Og hvordan tilrettelegger dere for sambruk?
    – Hvilken aktivitet gjennomfører dere på årsbasis (øving og fremføring)
  • Vær konkret når dere begrunner behovet for utstyret:
    – Hvorfor trenger dere utstyret og hva skal dere bruke det til.
    – Hvor ofte vil utstyret bli brukt?
    – Hvilket utstyr har dere i dag.
    – Opplys om behovet lokalt, og hvem som vil få nytte av tilskuddet.
  • Legg ved alle obligatoriske vedlegg.
  • Ta kontakt hvis dere har spørsmål

Kulturrom ønsker at utstyret det gis tilskudd til kommet flest mulig til gode, og hvis dere kan vise til sambruk, vil det styrke søknaden.

Det kan være lurt å undersøke om andre kulturaktører lokalt har behov for det samme som deg. Samarbeidspartnere kan være amatører eller profesjonelle, innen alle sjangere av dans, teater eller musikk, uavhengig av hva du selv representerer. Alle som søker tilskudd fra Kulturrom må kunne vise til aktivitet gjennom hele året og et langsiktig perspektiv.

Et kor synger i en kirke

Valestrand Mannskor fikk 22 000 kroner til øvingsutstyr i 2020. Foto: Bror E. Eriksen

Øvingsutstyr

Mange kor har behov for noe teknisk utstyr i forbindelse med øving, og kor kan søke om tilskudd til øvingsutstyr til felles benyttelse. Dette inkluderer først og fremst sanganlegg og keyboard, men for kor med band kan det også søkes om tilskudd til øvrig backline og øvingsutstyr.

Tilskudd til øvingsutstyr gis primært i henhold til Kulturrroms standardsatser. Hvis dere ønsker å søke om tilskudd til annet øvingsutstyr enn det som omfattes av Kulturroms standardsatser må behovet for dette synliggjøres og begrunnes godt i søknaden.

Disse standardsatsene gjelder fra 2023:          Kostnad:              Tilskudd:

  • sanganlegg                                                36 000 kr            27 000 kr
  • sanganlegg med sub                                  53 000 kr            39 750 kr
  • gitarforsterker                                           10 000 kr              7 500 kr
  • bassforsterker                                           10 000 kr              7 500 kr
  • trommesett med cymbaler                          15 000 kr             11 250 kr
  • cymbalpakke                                               5 000 kr             3 750 kr
  • keyboard/stagepiano med stativ                  15 000 kr             11 250 kr
  • midikeyboard                                              4 000 kr             3 000 kr
  • lydkort                                                        4 000 kr             3 000 kr
  • to monitorer med kabler og stativ                 8 000 kr             6 000 kr
  • fire mikrofoner med kabler og stativ             10 000 kr             7 500 kr
  • to aktive høyttalere med kabler og stativ       18 000 kr            13 500 kr
  • mikser                                                         7 000 kr            5 250 kr
  • sub                                                             8 000 kr            6 000 kr

*Sanganlegg: to aktive høyttalere m/stativ og kabler, mikser, fire mikrofoner m/kabler og stativ.

I tilfeller der behovet for sub-høyttaler er godt begrunnet vil det kunne bli gitt tilskudd til det.

Vi gir tilskudd på inntil 75% av kostnaden (50% for kommunale søkere og aksjeselskap uten ideelt formål).

Hvis dere ikke søker i henhold til standardsats, må dere undersøke priser hos lokal leverandør for å sikre tilstrekkelig levetid på 7-10 år.

Kulturrom mottar jevnlig søknader om tilskudd til trådløse mikrofoner som skal benyttes til øving. Trådløse mikrofoner vurderes per i dag ikke som grunnleggende teknisk utstyr til øving, og dette gis det ikke tilskudd til. Det gis heller ikke tilskudd til notestativ og annen rekvisita, eller utstyr til personlig bruk (som f.eks ipad til dirigent).

For å motta tilskudd må koret vise til et tilstrekkelig antall medlemmer. En vokalgruppe på 5 sangere vil ikke være mange nok til å motta tilskudd. I slike tilfeller anbefaler vi flere aktører å gå sammen om en søknad.

En signert leieavtale må legges ved søknaden. Har dere ikke en leieavtale? Da kan dere legge ved et signert dokument der huseier bekrefter avtalen om bruk av lokalet. Husk at lokalet det øves i kan ikke være privat bolig.

Fra 2020 har Kulturrom gitt tilskudd til brukt øvingsutstyr. Ved innvilget tilskudd kan dere kjøpe brukt utstyr privat, eller gjennom en forhandler. Dere må dokumentere kjøpet med skriftlig, signert og datert kvittering.

Les mer om Øvingsutstyr her

EKSEMPLER

Gjesdalkoret i Gjesdal kommune hadde behov for et nytt keyboard, da det de hadde fra før var gammelt og ikke hadde tilstrekkelig lydkvalitet til korfelleskap. Koret kunne vise tilstrekkelig med aktivitet ut i fra lokaleforhold og fikk tilskudd til keyboard.

Malvik Blandakor kunne vise til et stort korfelleskap med regelmessig øvelser og kunne vise til et merkbart behov for utstyret. Koret fikk tilskudd til et sanganlegg.

Sapfonia hadde behov for å erstatte et ødelagt piano. Koret kunne vise til et tilstrekkelig stort felleskap og regelmessig øvinger og annen aktivitet. De fikk innvilget tilskudd til et akustisk piano til deres øvingslokale.

Fremføringsutstyr:

De fleste kor vil ha behov for grunnleggende fremføringsutstyr i forbindelse med konserter (PA, lydmikser, trådløse mikrofonsystemer, lyskilder etc). I de færreste tilfeller vil et enkeltstående kor ha mulighet til å motta tilskudd til eget fremføringsutstyr.

Kulturrom jobber for at det over hele landet skal finnes lokaler med en grunnleggende teknisk infrastruktur som kan brukes av mange. I de fleste tilfeller vil det derfor være mest hensiktsmessig at scenen (samfunnshuset/spillestedet/kulturhuset) som koret benytter til konserter søker om det nødvendige, grunnleggende fremføringsutstyret.

Kulturrom mottar og innvilger mange søknader fra samfunnshus, kulturhus og andre scener som brukes til flere sjangre og uttrykk, noe som bidrar til at flest mulig aktører får nytte av tilskuddet og tilgang til utstyret. I noen tilfeller søker og innvilges kirker tilskudd til fremføringsutstyr på vegne av flere kor.

I de tilfellene et kor drifter sitt eget konsertlokale og søker om fremføringsutstyr til dette vil det være vesentlig å synliggjøre et behov lokalt, og at det tilrettelegges for sambruk med andre lokale aktører. Det er verdt å merke seg at en slik tildeling normalt vil være begrenset til mindre utstyrspakker, og at det stilles krav til en høy arrangementsfrekvens på årsbasis.

Les mer om Fremføringsutstyr her

EKSEMPLER

Bislett guttekor og Fagerborg menighet hadde behov for kortrapper til felles benyttelse i Fagerborg kirke. I søknaden kunne de vise til høy aktivitetsfrekvens og et betydelig behov. De fikk innvilget tilskudd til kortrapper i 2019 og supplerende tilskudd i 2023.

Abildsø Skoles Kor mottok i 2020 et tilskudd til mikrofoner med stativ og keyboard.

Teateret i Kristiansand fikk tilskudd til lydanlegg til hovedscenen. Teateret søkte på vegne av det samlede lokale kulturlivet, inkludert tre kor. Scenen skal være «en mellomscene på reisen mellom kjelleren og Kilden».

Bedre lokaler og lydforhold (under 100 000,-)

Bedre lydforhold og forbedring av lokaler kan gjøre en stor forskjell i mange rom som benyttes av kor. Ta en titt på disse tilskuddsområdene hvis dere øver eller arrangerer konserter i et kulturom med utfordrende akustikk, hvis dere har behov for å bygge en liten scene eller hvis dere ønsker å anskaffe sceneinndekning, scenetepper, kortrapper med mer.

Som for fremføringsutstyr vil det ofte være hensiktsmessig at den som drifter eller eier lokalet søker på vegne av flere kor eller aktører. I de tilfellene et kor drifter eller eier sitt eget øvingslokale, og søker om tilskudd til utbedringer av dette, vil det å synliggjøre planlagt sambruk med andre aktører styrke søknaden.

Husk at det for Bedre lokaler (under 100 000,-) kreves en langsiktig leieavtale, og at tiltakene det søkes tilskudd til ikke kan ha en kostnadsramme på mer enn 100 000,-. Lokalet det øves i kan ikke være i privat bolig.

Et enkeltstående kor vil normalt ikke motta tilskudd til Bedre lokaler (over 100 000,-). Hvis dere opplever at det lokale kulturlivet mangler tilgang til egnede kulturrom til øving og fremføring, og dere ønsker å initiere et slikt tiltak, oppfordrer vi dere likevel til å ta kontakt for å se på muligheten for tilskudd.

Les mer om Bedre lokaler og lydforhold (under 100 000)

Barn synger og spiller på en scene

Vanvikan Samfunnshus mottok i 2021 tilskudd til lydutstyr på kr 72 000. Foto: Vanvikan Samfunnshus