Hopp til innholdet

I hvilket stikk skal jeg koble lydanlegget?

Det er to viktige ting å ta hensyn til når man velger hvilket stikk man skal hente strøm fra
– hvilken ampere har kursen i stikket og er det noe annet koblet på samme kurs.

Ofte er det begrensninger i et lokale for hvor man kan hente strøm til lydanlegget. Dersom mulig er det optimalt å bruke en kurs som ikke brukes til noe annet og helst bruke samme kurs til alt av lyd. Da forsikrer man seg om at man ikke får støy fra for eksempel lysdimmere, kjøleskap eller annet utstyr. Samme kurs kan ofte være fordelt på flere stikk på scenen eller i rommet, så det er lurt å sjekke om stikkene har samme eller ulike navn (ofte bokstaver og tall eller mer spesifikt kurs 9, kurs 1 e.l.). Om det er en vaktmester på huset har denne ofte oversikt over hvordan kursene er fordelt i rommet.

Det finnes egne beregninger for hvor mye strøm man behøver basert på maks trukket effekt fra høyttalere. Som regel er det bare høyttalerne som trekker mye strøm i et lydanlegg, så derfor tar vi utgangspunkt i høyttalerne. Det er viktig å huske at denne formelen gjelder for når man kjører alle høyttalerne med full effekt hele tiden (så høyt som mulig over lang tid). Noen apparater trekker også mest strøm i oppstart. Formelen overdriver altså veldig med hvor mye strøm man egentlig trenger. I tillegg er det ofte litt trøblete å få god info på hva ulikt utstyr trekker av strøm fordi de ulike høyttalerleverandørene bruker ulike begreper for å beskrive hva de trekker av strøm.

Eksempel

Et jazzband med forsterking av vokal, piano og bass vil trekke lite strøm og man kan komme unna med under 1/3 av bergnet maks effekt.

En DJ som spiller veldig høyt vil kunne trekke maks effekt.

Det er altså en sammenheng mellom hvor høyt man skal spille og hvor mye strøm man trenger.

Denne formelen forklarer maks kapasitet per kurs:
Ohms lov
• P=U x I

P = Effekt (Watt), som regel står det Maks Watt bakpå høyttalerne
U = Spenning (Volt), i Norge er spenningsnivå 230 V i stikk i veggen.
I = Strøm (Ampere), ofte er stikk man finner på veggen 10 eller 16 Ampere

Dersom man har et stikk med 16 A: U x I=16A x 230V =3680W
Dersom man har et stikk med 10 A: U x I = 10A x 230V = 2300W

Eksempel på strømberegning

Et jazzband spiller på dagtid og alt fungerer som det skal fordi PA ikke drar mye strøm. På kvelden spiller en DJ med maks lydnivå i både monitorer og PA-høyttalere. Sikringen går selv om det har funket fint resten av dagen. Eneste løsningen da blir å skru ned lyden eller koble om høyttalerne på flere kurser.
For de fleste små oppsett vil en 16A være nok og de lærde strides om hvor mye strøm man bør beregne til ulike anledninger. Dersom man skal bruke mye backline (gitarforsterkere, bassforsterker o.l) kan det være sikrest å ha en egen kurs til dette i tillegg til en kurs til PA-anlegget.

For å være på den sikre siden kan det altså være lurt å fordele utstyret på flere kurser og Ohms lov gir en pekepinn på om man har nok strøm. Det viktigste er allikevel å unngå at lydutstyret deler kurs med annet utstyr (lys,kjøleskap, mikrobølgeovn osv).

Tips for å unngå støy på anlegget

  • Koble lydanlegg (høyttalere og mikser) på egen kurs.
  • Legg lydkabler med avstand fra andre kabler.
  • Skru av eventuelle teleslynger på huset.
  • Ikke bruk for lange kabler. Jo kortere kabler, jo mindre sjanse for brum (støy).
  • Unngå å skjøte på for mange skjøtekabler etter hverandre. Dersom du bruker strømtrommel er det lurt å dra ut hele kabelen, da en ledning som er kveilet flere ganger rundt kan skape varme og kan i verste fall være en brannfelle. Det samme gjelder lange kabelstrekk, sørg for å dra hele kabelen ut så den ikke ligger i en klynge.
  • Gaine ned på forsterkeren eller høyttaleren dersom det suser i anlegget uten at noe annet enn mikseren er kobla til.
  • Forsøk å trykke inn jordløftsbryter (ground lift) på DI-boks (se eget avsnitt om DI-bokser).