Hopp til innholdet

Årets siste tildelinger er klare

Bilde: Kulturhjerte på Lillehammer får 4 millioner kroner til å skape et nytt kulturtilbud i et gammelt industrilokale. Foto: Vivian Haverstadløkken/Kulturhjerte

 

I årets siste ordinære tildelingsrunde er over 24,7 millioner kroner fordelt på 122 søknader fra alle landets fylker. Årets tildelinger viser en enorm bredde og alt fra store satsninger på transformasjon av gamle bygg, til viktige investeringer i grunnleggende utstyr, ser nå dagens lys takket være tilskudd fra Kulturrom.

Denne runden - tall

122 søknader ble innvilget i denne runden og utvalget har fordelt 24,5 millioner kroner til scener og øvingslokaler for musikk, teater og dans. Totalt har fordelingsutvalget behandlet 248 søknader med en samlet investeringssum på 111 millioner kroner..

Mye transformasjon av gamle bygg til kulturformål

I denne runden går flere av tilskuddene til å utbedre og transformere eksisterende bygg til kulturformål. Og den største tildelingen er nettopp til det formålet. Kulturhjerte på Lillehammer får 4 millioner kroner til prosjektet HeArtBox som skal etablere kulturscene, dansesal og teaterstudio i et gammelt, tomt industrilokale midt i sentrum av Lillehammer. Etableringen er resultat av at en rekke aktører med aktiviteter for barn og unge voksne har funnet sammen i den tidligere trelasthandelen «Ramsøybygget».

Men mindre tilskudd til forbedring av lokaler viser også at små grep kan gjøre en stor forskjell. Holmlia Dans, hvor over 300 barn danser årlig, får 80 000 kroner til akustikkbehandling i dansesalen sin som ligger i Holmlia flerbrukshall. Disse midlene vil løfte opplevelsen av å være i rommet betraktelig og er forholdsvis enkle grep som utgjør en stor forskjell for dansere og instruktører!

Kulturhjerte i Lillehammer får 4 millioner kroner til byggningsmessige og akustiske tiltak til etablering av kulturscene, dansesal og teaterstudio i eksisterende bygning. Foto: Torbjørn Olsen/GD

Trang kommuneøkonomi gjenspeiles i søknadsbunken

Det meldes fra hele landet om en kommuneøkonomi i knestående og hvor kulturtilbud nedprioriteres i budsjettene. For mange av kommunene er tilskudd fra Kulturrom en viktig brikke for å kunne gjennomføre tiltak som vil føre til mer kulturaktivitet.

Et eksempel er Valle kommune som nå får realisert Nye Valle kultursenter; et kulturtilbud i bygda hvor storsalen «Storstågo» blir et viktig samlingspunkt. Tilskudd på 1,4 millioner kroner fra Kulturrom sikrer at salen er utstyrt og tilrettelagt for alt som er planlagt av kulturaktivitet. Et skikkelig kulturløft for bygda!

På Sagene i Oslo har det populære og mye brukte samfunnshuset fått tildelt midler til å legge nytt gulv og å kjøpe inn nødvendig lydutstyr og i Stavanger får blant andre Eiganes skole og Øyahuset midler til viktige oppgraderinger av de akustiske forholdene.

Mindre scener er viktig for bredden

Mindre kulturscener er viktig for bredden av kulturtilbud både i de store byene og på de mindre stedene rundt om i landet. De mindre scenene er også viktig for utøvende kulturaktører som band, teatergrupper og dansekompani som ikke enda er klare for de store kulturhusene.

Flere mindre, men vel så viktige, scener har fått tilskudd denne runden. Blant annet får den lille intime scenen DIS i Sykkylven midler til akustiske oppgraderinger og utstyr, Primstaven bok & antikvariat på Straumen i Inderøy får 155 000,- til lyd- og lysutstyr og  Kulturbadet i Alstadhaug kommune får 52 500,- til sceneelement, sceneteppe, lys- og mikrofonpakke!

Fordelingsutvalget om tildelingene

Kulturroms fordelingsutvalg. F.v: Ole Reidar Gudmestad, Hilde Bjørkum, Jonny Skarstein, Dipha Thiruchelvam, Anne Mette Sætra og Ingrid Bergene Fossaa (Leder)

 

«Vi ser stor spredning og bredde i søknadsbunken. Bredden viser seg gjennom ulike organisasjoner og foreninger, geografi, ulike driftsmodeller for kulturaktivitet, kunstuttrykk og lokaler.

Behovet i feltet er stort, men til tross for økningen de siste årene ser vi at midlene tilgjengelig i potten fremdeles ikke er nok til å møte dette behovet. Dette innebærer at fordelingsutvalget også i denne runden måtte gjøre vanskelige prioriteringer.»

 

Les fordelingsutvalgets rapport her

ROM + UTSTYR = MULIGHETER

– Med disse tildelingene ser vi hvor viktig Kulturrom er som en utløsende og avgjørende faktor for at det skapes flere gode scener og øvingsrom over hele landetkaren sofie sørensen. Tilskuddene skal øke muligheten for å delta i kulturelle møteplasser, skape gode nærmiljø og legge grunnlaget for profesjonalisering og næringsutvikling. Bredden i initiativ og søkere i denne runden viser at dette skjer i praksis. Hver dag. Hele året. I små lokalsamfunn eller større bydeler.

I tillegg til å tildele midler til langsiktige investeringer i lokaler og utstyr, bygger Kulturrom kompetanse og jobber for at kultur skal bli en drivkraft for grønn omstilling, fellesskap og stedsutvikling. Til tross for krevende tider for mange kommuner og aktører i kulturlivet – gir innblikket fra denne rundens søknader oss en tro på at de kulturelle møteplassene vil kunne spille en stadig viktigere rolle for nabolag, lokalsamfunn og enkeltmennesker i tiden framover.

Totalt i år deler vi ut over 65 MNOK i avgjørende bidrag for å opprettholde og styrke det lokale kulturlivet!

– Daglig leder, Karen Sofie Sørensen kommenterer denne runden

Faktaboks

Kulturrom skal bidra til flere egnede lokaler for øving og framføring av musikk, teater og dans – over hele landet.

Totalt i 2024 tildeler Kulturrom 65 MNOK til initiativ som spenner over 128 av landets kommuner (se total oversikt i excel-dokument)

De to siste årene har tilskuddet fra Kulturdepartementet over spillemidlene økt med 20 MNOK, noe som muliggjør både flere og større tildelinger. Det har også lagt grunnlaget for satsingen på Grønnere investeringer hvor det i år tildeles 10 MNOK.

Kulturroms søkere er både frivillige foreninger som driver kulturaktivitet eller drifter egne lokaler, kulturorganisasjoner eller næringsaktører som drifter scener, øvingskollektiv eller kommunale virksomheter som søker på vegne av lokalt kulturliv.

Tilskuddsmottakerne - sitater og bilder

For å vise et bilde av hvem som mottar tilskudd fra Kulturrom, har vi snakket med et knippe av tilskuddsmottakerne fra denne runden

NB: Neste søknadsfrist er 1. mars 2025

Kulturhjerte på Lillehammer - Innlandet

Kulturhjerte på Lillehammer får 4 millioner kroner til prosjektet HeArtBox som skal etablere kulturscene, dansesal og teaterstudio i et gammelt, tomt industrilokale midt i sentrum av Lillehammer. Etableringen er resultat av at en rekke aktører med aktiviteter for barn og unge voksne har funnet sammen om en innovativ og unik samlokalisering i den tidligere trelasthandelen «Ramsøybygget».

Siden oppstarten av Kulturhjerte i 2017 har 250 barn fra 30 nasjoner fått utfolde seg kreativt i Kulturhjerte – og mange flere foreldre blitt inkludert og integrert i kulturbyen Lillehammer. En viktig suksessfaktor har vært profesjonelle instruktører på regi, koreografi, kostymedesign, musikk, lyd og lys som har sørget for en svært høy kvalitet på forestillingen og jobber tett med deltagerne gjennom hele året.

Hva betyr tilskuddet på fire millioner kroner for Kulturhjerte?

– Tilskuddet betyr alt! Disse fire millionene var helt avgjørende for å finansiere og realisere dette bygget som blir et kreativt kraftverket som har vært drømmen i mange år, og er et akutt behov for ungdom og unge voksne i byen og regionen. Nå skal vi gi bånn gass og sørge for at de nødvendige etatene henger på. Heiagjengen er formidabel. Vi prosjekterer nå for ombygging med oppstart i februar. Vivian Haverstadløkken, Kulturhjerte

Foto: Frode Aleksander Rismyhr / Kodal ungdomslag

Kodal Ungdomslag - Vestfold

Kodal Ungdomslag, stiftet i 1900, markerer 125 år i 2025 som en viktig aktør for kultur og ungdomsaktivitet. Etter en totalrenovering siden 2021 har nærmere 200 ungdommer deltatt i oppussing, utvikling og drift, noe som har resultert i et mangfold av tilbud som samler 300–400 brukere hver uke.

Med fokus på fellesskap, mangfold og demokratiopplæring er huset blitt en livlig møteplass for unge fra Sandefjord, Andebu, Kodal og Høyjord.

Nå får ungdomsklubben endelig oppgradert PA og monitorer til 880 000 kroner!

Her er en video av gjengen som feirer tildelingen:

Kulturhuset Torvet i Åsgårdstrand - Vestfold

I januar 2018 sto et lite rødt hus fra 1720 til salgs på torvet i Åsgårdstrand. Det ble kjøpt på impuls, og planen var å bruke det som kontor. Men husets sjel og historie inspirerte til noe mer. Etter noen uker med snekring, et vaffeljern og en kaffetrakter, ble huset forvandlet til et kulturhus.

Siden den første kvelden med fullt hus har stedet blitt en viktig møteplass i Åsgårdstrand. Kulturhuset Torvet byr på konserter, teater, bokbad og kunst gjennom hele året, med både lokale og nasjonale aktører. Etter snart syv år er det blitt et samlingspunkt som fyller byen med liv – året rundt.

Det lille, men viktige, samlingspunktet får nå 694 000 kroner i tilskudd til å utbedre akustikken, fjerne etasjeskillere, isolere taket og bytte ut gamle vinduer og dører. De har tidligere fått tilskdud fra Kulturrom til grunnleggende utstyr.

Daglig leder, Sølvi Foss, er begeistret for tilskuddet:

– Hva vil tilskuddet fra Kulturrom bety for dere?

Tilskuddet betyr alt for oss. Da vi kjøpte stedet, måtte vi holde igjen alle planer og ønsker om utbedring. Det er tøft å starte et Kulturhus, og alt vi tjente første årene måtte vi bruke for å dekke løpende utgifter.

Lenge har vi drømt ok å utbedre akustikken, men vi har ikke visst hvordan vi skulle løse det økonomisk. Vi har vært opptatt av å gjøre alt skikkelig. Det er et stort ansvar å eie et hus fra 1720. Vi ønsker at utbedringer både skal være gode for artistene, for publikum og at husets historie skal ivaretas på en god måte. Med tilskudd fra Kulturrom får vi de nødvendige muskler for å starte utbedringer. Vi vet at dette vil bli bra for våre artister.

Lokalsamfunnet er også engasjert i dette. For en stund siden gjorde de en innsamling av gamle filleryer. De mente at ryer i taket kunne hjelpe på akustikken frem til vi kunne utbedre alt skikkelig. Så de er nok like glade som oss for denne gode nyheten.

Planer fremover
Vi legger bak oss et 2024 med et bredt program, og utrolig mange fine opplevelser. Listen er lang med artister som har vært her dette året. Nå er vi godt i gang med å planlegge 2025, og allerede i januar har vi snart utsolgt konsert med Paal Flaata.

Vi gleder oss til å offentliggjøre mange fine konserter i ukene fremover. Det blir en krevende øvelse å utbedre akustikk samtidig som vi skal holde Kulturhuset åpent. Men vi har lagt en god plan for å få til dette, slik at vi ikke må holde stengt på noe tidspunkt. Så her blir det konserter og ombygging hånd i hånd og god prosjektledelse.

Strand kommune i Rogaland

Strand kommune flytter sine kulturaktiviteter til nye lokaler i Jørpeland sentrum, med planlagt innflytting vinteren 2025. De gamle lagerhallene de flytter inn i skal romme en moderne sal og scene, og huset skal bli et samlingspunkt for kulturskolen, frivillige lag og foreninger, kulturkontoret og andre arrangementer.

Nå har kommunen fått innvilget 2,85 millioner kroner i tilskudd til etablering av en ny kulturscene med skyveamfi i det kommende kulturhuset på Jørpeland. Det nye kulturhuset vil erstatte dagens bygg fra 1990, som ikke lenger tilfredsstiller krav til brannsikkerhet, akustikk eller estetikk. Det forventes byggestart snart og åpning om cirka 18 måneder. Tilskuddet fra Kulturrom bidrar til å realisere en etterlengtet kulturarena for kommunen.

Her er sitat fra mulighetsutvikler i Strand kommune, Elin Aasheim Rossemyr:

Hva vil tilskuddet fra Kulturrom bety for dere, brukere og lokalsamfunnet?

Tilskuddet fra Kulturrom er svært kjærkomment, spesielt med tanke på kommunens økonomiske situasjon. Det gir oss mulighet til å kjøpe inn nødvendig utstyr til sal og scene i den nye kultursalen, noe som vil heve kvaliteten på både produksjoner og opplevelser.

For brukerne betyr dette tilgang til en moderne arena der de kan delta, opptre eller oppleve kultur på sitt beste. Tilskuddet bidrar til å gi alle et sted å møtes, skape minner og oppleve kultur i et inspirerende miljø. 


«Tilskuddet fra Kulturrom er svært kjærkomment, spesielt med tanke på kommunens økonomiske situasjon.»

Hva utløses av dette tilskuddet?
Tilskuddet utløser konkrete og etterlengtede investeringer i sal- og sceneutstyr, som er avgjørende for å gjøre den nye kultursalen funksjonell og attraktiv. Dette muliggjør oppstarten av arrangementer og aktiviteter som tidligere ikke var gjennomførbare grunnet manglende ressurser.

Det styrker også grunnlaget for videreutvikling av våre møteplasser og kulturarenaer, slik at vi kan tilby varierte og profesjonelle kulturtilbud for hele lokalsamfunnet. Uten dette tilskuddet ville vi hatt utfordringer med å realisere disse planene.

Hvilke planer har dere fremover?
Våre fremtidsplaner handler om å sikre at den nye kultursalen blir en aktiv og inkluderende arena for alle. Vi ønsker å:

  • Tilby et bredt spekter av arrangementer, fra konserter og teaterforestillinger til kurs og workshops.
  • Tilrettelegge for at lokale aktører, som kor, band og teatergrupper, får et sted å utfolde seg.
  • Styrke samarbeidet med skoler, frivillige organisasjoner og profesjonelle kulturutøvere.
  • Skape en møteplass der mennesker i alle aldre kan samles og oppleve fellesskap gjennom kultur.
  • Utvikle bærekraftige løsninger for drift og videre vekst, slik at kultursalen kan være et viktig bidrag til lokalsamfunnet i mange år fremover.

Foto: Monia Beuyle

Jernbanens Musikkorps Narvik - Nordland

Jernbanens Musikkorps Narvik, etablert i 1907, er verdens nordligste jernbanekorps og har en rik historie som strekker seg tilbake til 1904, da seks jernbanemenn samlet midler tilsvarende en månedslønn for å starte korpset. I dag holder korpset til i sitt eget kulturhus, bygget i 1902, hvor de øver én til to kvelder i uken.

Medlemmene i korpset er fra 16 år og oppover men lokalene de disponerer er ikke egnet for bruken. De øver i et bygg fra 1902, som aldri har fått utført akustiske tiltak, til tross for mangeårig kulturell aktivitet. Støymålinger utført av Hørselshemmedes Landsforbund under en musikkorpsøvelse har vist lydnivåer langt over anbefalte verdier, noe som påvirker brukerne av huset. Med 84 000 kroner fra Kulturrom til akustiske utbedringer blir lyden kraftig forbedret.

Leder i koprset, Per Børre Seloter er glad for tilskuddet:

Tilskuddet vil bety mye for mange! Med å få bedre akustiske forhold i vår gamle ærverdige bygg fra 1902 vil det forbedre både brukeropplevelsen for de mange som bruker huset og for publikum. Det er i dag daglig kulturviksomhet i Jernbanemusikkens Kulturhus i Narvik, og dette med et aldersspenn fra under 10 år til over 80 og godt over 100 brukere! Det er fast øvingslokale for skolekorps (drill og musikere), voksenkorps, diverse trimaktiviteter for ulike aldergrupper, dans og sjakk. I tillegg er det scene for kor og teater i forbindelse med prosjekter.

«Tilskuddet vil bety mye for mange!»

Hvilke planer har dere fremover?

Jernbanens Musikkorps Narvik er et vitalt musikkorps fra 1907 med et levende hus fra 1902, og begge er i stadig utvikling. At vi nå får mulighet til akustiske forbedringer gjør at huset for fremtiden blir enda mer anvendelig for ulik kulturaktivitet, og i større grad kan bli brukt som en liten lokal scene. 

Begge foto: Mette Vårdal

Kultivator i Vågå - Innlandet

Kultivator sitt kulturhus i Nordherad er et øvingslokalet med rom for øving og utvikling av nye og spennende ideer innen folkemusikk og -dansefeltet. De får nå 48 000,- til øvingsutstyr som dekker det vesentlige av besetninger innenfor dagens eksperimentelle folkemusikk, fra solo, grupper til elektronisk bearbeiding. De får også 22 600,- til akustiske utbedringer av lokalet!

Primus motor bak Kultivator og Kulturhuset er Mette Vårdal. Hun er klar for å oppgradere både utstyr og akustikk:

Tilskuddet fra Kulturrom betyr utrolig mye. Kulturhuset i Nordherad skal være tilgjengelig for musikere både lokalt og tilreisende, og å ha godt utstyr og gode lydforhold er helt avgjørende. Vi har bygget huset med tanke på lyd og akustikk, men det er stor forskjell om det er en enkel felespiller eller en hel gruppe som skal spille.

Nå får vi mulighet til å tilpasse huset for mange flere og ulike brukere. Det er viktig at det finnes gode lokaler for å lage ny musikk og til å øve, og at det finnes over hele landet. Vi er heldig å bo i en kommune og i et område der det er flere andre musikere, komponister og til og med et plateselskap. Det er også ungdommer som satser på musikk. Da trenger man steder å jobbe, og ikke minst et nettverk av folk som driver med det samme. Det å ha gode kollegaer lokalt er inspirerende, og vi vil jo at Kulturhuset skal kunne bidra til at musikklivet her fortsetter å vokse. Det er viktig både å få muligheter, og se muligheter når andre får det til.

 

«Godt utstyr og gode lydforhold er helt avgjørende!»

Huset stod ferdig i høst, men vi tjuv-startet med første gruppe allerede i april og har hatt litt ulike folk innom i løpet av året. Slik har vi kunnet teste ut og se hva vi trenger og hvordan huset fungerer. Nå som vi har fått tilskudd, skal vi gjøre investeringer i utstyr og akustikktiltak på nyåret, og så håper vi det er mange som vil bruke huset.

Vi har sagt at dette skal være et hus der kultur blir laget, fra idé og til det er klart til produksjon, enten det skal spilles inn eller framføres på en scene. Her kan man jobbe i fred og ro, eller vi kan samarbeide og utveksle erfaringer. Alt skal være lagt til rette for at det blir laget mer musikk. Det er tradisjonsmusikken som er vårt utgangspunkt, men vi er åpne for alle slags sjangere. Vi er opptatt av at huset og det som skjer her er med på å gjøre en forskjell, at det gir rom for å lage mer og utvikle musikken videre. Vi savnet et slikt hus, og nå som vi har bygget det, gleder vi oss til å fylle det med folk og musikk!  

Arkitekttegninger av Valle kultursenter

Valle kommune - Agder

Valle kommune får nå en unik mulighet til å realisere et helt nytt og etterlengtet kulturhus – et stort løft for lokalsamfunnet og kulturlivet. Det nye bygget skal romme alt fra en multifunksjonell kultursal til et ungdomslokale, og blir en inkluderende møteplass for innbyggere i alle aldre. Tilskuddet gjør det mulig å satse på kvalitet og helhetlige løsninger, noe som vil styrke både frivilligheten, ungdomsarbeidet og de kulturelle aktivitetene i kommunen. Prosjektet markerer starten på en ny tid for kultur og fellesskap i Valle.

Valle kommune får 1,4 millioner til lyd, lys og scene.

Leder for kultur og fritid i Valle forteller hva tilskuddet betyr for kommunen:

Hva vil tilskuddet fra Kulturrom bety for dere, brukere og lokalsamfunnet?

Med tanke på kulturlivet i Valle kommune trur eg vi kjem til å snakke om «før og etter det nye kulturhuset». Vi har eit aktivt og rikt kulturliv her, med særs mange dyktige og entusiastiske arrangørar, og å få eit bygg som er lagt til rette for og kan romme heile spekteret av kulturlivet vårt blir ein ny verden.

Samtidig er det eit veldig stort økonomisk løft for kommunen, så denne økonomiske støtta frå Kulturrom er heilt klart med på å gjere det mogeleg for oss å investere i gode og framtidsretta løysingar, og satse på kvalitet og berekraft. Tilskotet er dessutan ekstra viktig for oss i og med at vi jo ikkje berre skal byggje ein multifunksjonell kultursal og scene, men også eit separat aktivitetslokale som skal ein møteplass for ungdomane våre. Også dette lokalet krev mykje teknisk utstyr og tilrettelegging for å imøtekome behov og ønskje frå barn og unge. Tilskotet frå Kulturrom gir oss mogelegheit til å gå for heilskaplege løysingar og innkjøp, i staden for «stykkevis og delt».

Hvilke planer har dere fremover?

Prosjektet skal vere ferdigstilt etter nyttår/våren 2026. Som kultursjef veit eg at eg snakkar på vegner av mange når eg seier at det er eit mål at det nye kulturhuset skal fyllast av aktivitet frå morgon til kveld, kvardagar og helger. Det skal vere eit ope hus, ein inkluderande møteplass med aktivitetar og arrangement for våre innbyggjarar i alle aldrar, og for hyttebuarar og besøkande. Barn og unge skal ønskje å vere der, og talet på barn og unge som er med på organiserte aktivitetar skal auke. 

«Endeleg får vi eit lokale for dei verkeleg store konsertane, teater og dans! Dette veit eg at alle ser fram til, både våre dyktige frivillige og innbyggjarar som set pris på det gode kulturtilbodet vi har i kommunen»

Vi har ei fantastisk dyktig og driftig frivilligheit i Valle, og Valle kommune har allereie eit godt samarbeid med ulike lag og foreiningar. Med nytt kultursenter ser vi føre oss ei ytterlegare styrking av dette samarbeidet. Vi ønskjer at innbyggjarane skal få eit eigarforhold til bygget og bruke det så mykje som mogeleg.

Når det gjeld ungdomane våre håpar eg rett og slett at dei skal føle seg heime der, og at dei skal oppleve ungdomslokalet som sitt rom. Vi håpar også at vegg i vegg-plasseringa med ungdomslokalet inntil scenelager, scene og sal skal opne for nye moglegheiter for aktivitetar. Mellom anna har vi ein ide om å rekruttere og «utdanne» eit eige huscrew blant ungdomane, slik at ungdomar kan vere vertskap, ta på seg enkle oppgåver innaføre lydteknikk, rigging og liknande i samband med arrangement, helgeaktivitetar med meir.

Måten dette bygget – heile Valle kultursenter – er utforma på, gir store mogelegheiter for eit svært allsidig tilbod innaføre kultur og idrett. For alle oss som er arrangørar blir det fantastisk å få nytt utstyr og lokale som er utforma for akkurat våre behov og føremål – nesten uverkeleg! Eg føler at vi går inn i ein ny tidsalder, og kan nesten ikkje vente med å kome i gang!  

Hanne Kolstø opptrer på Dis. Foto: Dis

DIS kaffebar i Sykkylven - Møre og Romsdal

DIS kaffebar i Sykkylven har blitt et stadig mer brukt konsertsted for artister fra hele landet og er nå et fast stoppested for mange små og mellomstore artister. Endelig har bygda en scene som kan huse disse artistene, men utstyr og akustikk har ikke vært optimalt. Derfor får nå DIS 15 500,- til akustiske utbedringer og 57 000,- til lyskilder, 1 bassforsterker, 2 gitarforsterkere, 1 el-piano og 4 monitorer!

Daglig leder Tim Viksand forteller:

Tilskuddet bidrar til at DIS får profesjonalisert produksjonen, som gjør oss til en mer attraktiv aktør å samarbeide med. I tillegg vil tilbudet til våre gjester by på bedre helhetlig kvalitet og opplevelse. Ved å øke kvaliteten på vår kultursatsning, øker DIS sin attraktivitet for både utøvere og publikum, og stedet vil bli et samlingssted for gode kulturopplevelser hvor minner skapes. 

«Tilskuddet bidrar til at DIS får profesjonalisert produksjonen, som gjør oss til en mer attraktiv aktør å samarbeide med»

Hvilke planer har vi framover  

Vi skal etablere DIS som en stabil kulturscene som leverer innhold av høy kvalitet som intimkonserter, humorkvelder, smaksopplevelser eller bokbad.

I 2024, som er vårt første driftsår i nyoppussede lokaler, har vært et spennende år hvor vi har jobbet med å plassere DIS på kulturkartet. Vi har samarbeidet med store navn som Thom Hell, Hanne Kolstø, dePresno, Linnea Dale og Egil Olsen, som har gitt lokalsamfunnet mange opplevelsesrike kvelder. 

Vi tar med oss svært gode erfaringer inn i det nye året, 2025. I tillegg til at vi er i kontakt med flere store navn innen kulturnorge, er vi foreløpig klare med kritikerroste artister i startfasen som Marie Løvås og Julie Henrikke, og godt etablerte Jonas Alaska.

 

 

 

Konsert på Primstaven bok & antikvariat

Primstaven bok & antikvariat i Straumen, Inderøy - Trøndelag

Primstaven bok & antikvariat er et helårsåpent antikvariat med egen livescene som er åpen på kveldstid ved konserter. De arrangerer i dag konserter innen flere sjangre, men er avhengig av at utøverene selv stiller med nødvendig utstyr. Nå får de 155 000 kroner til lyd- og lysutstyr slik at terskelen for å arrangere konserter blir betraktelig mye lavere!

Vi gleder oss til å oppgradere lyd- og lys, noe vi er sikker på at både publikum og artister vil sette stor pris på. Dette vil bidra til enda flere gode kulturopplevelser! Tusen takk! -Jan Erik Iversen, daglig leder

Foto: Evelyn Willmann

Spellemannslaget Laust og fast i Skaun - Trøndelag

Spelemannslaget Laust & Fast ble stiftet i 2018, og har blitt et viktig kulturtilbud for unge musikere i Skaun kommune og omegn. En trygg og god arena hvor barn og unge kan finne tilhørighet og utvikle seg. Deres musikalske leder Sturla Eide, er folkemusiker og primus motor bak laget. Han har et brennende engasjement for tradisjonsmusikk og et enormt pågangsmot. Han har lagt ned et imponerende stykke arbeid for å bygge et spelemannslag fra første buestrøk på kulturskolen, som gjør at de har kommet dit de er i dag. 

Interessen for å lære å spille hardingfele blir større og større, og noen av de eldste og mest rutinerte ungdommene startet opplæring på lånte instrumenter før Landsfestivalen i Førde i 2023. Dette var en stor suksess, og ungdommene ivrer etter å lære mer. Men mangelen på feler har blitt en flaskehals i opplæringen. Derfor får spelemannslaget 300 000 kroner til å delfinansiere 10 nye hardingfeler for ungdommen!

Primus motor bak spelemannslaget Sturla Eide sammen med et knippe elever. Foto: Laust og fast

 

Gode hardingfeler er kostbare, som gjør at få kan prioritere å gå til privat anskaffe. Vi satte oss som mål å få på plass ei utlånsordning for å sikre at vi har instrumenter av god kvalitet i den videre opplæringa, noe vi er i gang med. Gode instrumenter er viktig for opplevelse av mestring, spilleglede og motivasjon. Vi prioriterer å handle fra hardingfelemakere for å bidra til å holde håndverkstradisjonen i hevd. Dette er ildsjeler som er nødvendige for at det også skal være mulig å skaffe gode instrumenter i framtida.

Tilskudd til innkjøp av hardingfeler vil sikre tradisjonen å leve videre, og gir ungdommene mulighet til å utvikle seg på et høyt nivå. Vi har for tiden et prosjekt med ukentlige øvinger på hardingfele, med mål om å få på plass et permanent tilbud. Laget har mange opptredener i løpet av året, og ønsker hardingfela velkommen som fast innslag. Vi ser blant annet fram til årets sommertur som går til Landsfestivalen på Oppdal.

Vi håper å inspirere også andre utøvere og felelærere både regionalt og nasjonalt, og ønsker å få til flere gode samarbeid i årene som kommer.

Med betydelig tilskudd fra Kulturrom, samt andre aktører, har drømmen blitt mulig. Vi kan nå virkelig ta ordentlig sats. Tusen takk for støtten, og for at dere tror på oss!

– Åse Solstad Skjølberg, Styreleder SLF

Alle bilder: Haugesund barne- og ungdomsteater

Haugesund barne- og ungdomsteater - Rogaland

Haugesund barne- og ungdomsteater er en frittstående organisasjon som ble startet i 1970 og har som formål å skape interesse for og kunnskap om teater for barn og unge. Medlemmene tas opp uten audition og de integrerer barn og unge med både fysiske og psykiske handicap. I 2024 har de 11 aktive teatergrupper med ca 220 barn og unge i alderen 7-19 år. De holder til i Haugesund, men har medlemmer fra både Haugesund og nabokommunene Karmøy, Tysvær og Sveio.

Nå får teateret 162 000,- til viktig lyd- og lysutstyr til sitt nye lokale!

Hva vil tilskuddet fra Kulturrom bety for dere, brukere og lokalsamfunnet?

Haugesund barne- og ungdomsteater skal overta egne lokaler nå i desember 2024. Der skal vi ha egen scene med mulighet for forestillinger med vel 100 publikummere. Tilskuddet fra Kulturrom gjør det mulig for oss å investere i teknisk utstyr som gir en god teateropplevelse i våre nye lokaler.

Bilde fra oppsetningen Snøfall.

Hvilke planer har dere fremover?

Straks lokalene er overtatt, skal innredning starte med bla bygging av scene, installering teknisk utstyr i øvelses/publikumsrommet. I tillegg installering av en liten kafé.

Den første oppsetningen er «Emil» i starten av februar 2025. Vi er usikre på om scenerommet blir ferdig til å vises der, – men vi vil forsøke. Vi skal ha flere mindre oppsetninger i løpet av 2025 når vi kommer inn i de nye lokalene, men detaljene er ikke klare. Det som er helt klart, er at vi skal sette opp Hakkebakkeskogen i november 2025 i byens storstue,- Festiviteten. 70-80 barn og unge av våre medlemmer vil være med på scenen.

Den viktigste aktiviteten er de ukentlige øvelsene med våre 11 aldersbestemte barne- og ungdomsgrupper i alderen 7-19 år året rundt.  

-Solveig M. R. Nygaard, Haugesund barne- og ungdomsteater

Hålogaland Amatørteaterselskap (HATS) i Tromsø - Troms

Hålogaland Amatørteaterselskap (HATS) og prosjektet Sámi Nuoraid Lávdi/Saemien Noeri Låajtoe/Sáme Nuorra Sedna/Ung Samisk Scene får 93 000 kroner i tilskudd til DJ-utstyr til bruk for DJ-kurs. Tilbudet er til samisk ungdom i alderen 13-26 år i Sápmi. Målet med prosjektet er å skape en struktur for kunstproduksjon og en plattform med et kompetansesenter, for at barn og unge i Sápmi skal få et tilbud på lik linje med andre.

Dette tilskuddet til prosjektet Sámi Nuoraid Lávdi/Saemien noeri låajtoe/Sáme Nuorra Sedna/Ung Samisk Scene, er et viktig steg for å styrke kulturuttrykk og kreativitet blant samiske barn og unge. Med det nye DJ-utstyret ønsker vi å gi unge talenter en arena for å utforske musikk, bygge selvtillit og uttrykke seg gjennom moderne kunstformer, samtidig som de viderefører stolte samiske tradisjoner. Prosjektet er nomadisk, og bidrar til å skape et inkluderende fellesskap, hvor unge får muligheten til å utvikle seg både kunstnerisk og sosialt.

Det kommende året skal vi utvikle fagprogrammer innen DJ, film, skuespill, kostyme og lyd/lys/sceneteknikk som skal være starten på vår nomadiske kunst, film og teaterarena – som også er prosjektets store mål.

«Sámi Nuoraid Lávdi takker for tilskuddet og gleder seg til å høre de første tonene fra den neste generasjonen av samiske DJ-er!»

– Jon Iver Eira Tellefsen, Prosjektleder // Prošeaktajođiheaddji: Sámi Nuoraid Lávdi // Saemien Noeri Låajtoe // Sáme Nuorra Sedna // Ung Samisk Scene

Fra konsert på Bastard! Alle foto: Lori Markussen

Bastard bar i Tromsø - Troms

Bastard Bar har siden åpningen i 2009 vært en sentral arena for unge musikere og band, med lav terskel for uetablerte talenter og over 160 livekvelder i året. Baren kombinerer lokal rekruttering og utvikling med nasjonale og internasjonale artister, og har vunnet flere priser, inkludert kulturprisen fra Tromsø Kommune. Nå får de 168 000 kroner til trommesett, stagepiano og monitorer.

Gjengen er gira
For oss som arrangør og venue betyr tilskuddet masse, spesielt i dyrtiden vi nå er inne i. Tilskuddet gir oss muligheten til å oppgradere og videreutvikle den scenetekniske infrastrukturen vår uten å måtte rane banken, noe som igjen vil gi artister, teknikere og bankansatte litt bedre arbeidsforhold. Vi er en lavterskel scene med rundt 200 dager i året med aktivitet så alt utstyret vårt blir brukt ganske hardt og hyppig. Forhåpentligvis klarer vi å rekruttere flere til det lokale musikkmiljøet, før idretten tar dem.
Nå skal vi fortsette akkurat som før med masse konserter!  – Pål Markussen, daglig leder

«Tilskuddet gir oss muligheten til å oppgradere og videreutvikle den scenetekniske infrastrukturen vår uten å måtte rane banken»

Alle foto: Emma Bjørgan

nyMusikk i Oslo - Oslo

nyMusikk er Norges viktigste produsent og formidler av samtidsmusikk, eksperimentell musikk og lydkunst. De viser frem nyskapende lyd i alle sjangre, gjennom konserter, festivaler, bestillingsverk, kunstnermøter, workshops og samtaler. Organisasjonen er en aktivt produserende prosjektutvikler, arrangør og formidler som samarbeider bredt med musikk- og kunstinstitusjoner lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Nå får de 153 000,-  i tilskudd til utstyr fra Kulturrom. Søknaden til Kulturrom omfatter scene, lyd- og lysutstyr. Innkjøpene kompletterer organisasjonens eksisterende utstyr og bygger på en stegvis utvidelse av deres kapasitet og kompetanse.

Ketil Gutvik forklarer kva midlene skal gå til:

Tilskuddet fra Kulturrom vil bidra et stort prosjekt nyMusikk kaller «Mobilt visningssted for audiovisuell kunst». Innenfor samtidsmusikk er det flere og flere komponister som jobber med sterke visuelle elementer i kombinasjon med lydlig komposisjon, og de tekniske løsningene tilgjengelig i leiemarkedet står ikke i samsvar med komponistenes behov og strøm av kreativitet.

Med tildelingen fra Kulturrom står vi klare til første trinn i videreutvikling av dette viktige prosjektet. I fjor fikk vi første tildeling til dette prosjektet fra Sparebankstiftelsen DNB. På kort sikt vil utstyret gjøre nytte for seg i den audiovisuelle delen av programmet på Only Connect Stavanger i april, og i 2026 skal Kinokammer på nytt settes opp i Oslo, men bl.a. et nytt verk av Eirik Blekesaune og Hasan Daraghmeh.  

Neste søknadsfrist 1. mars 2025

Gode tips til dere som vurderer å søke!Kulturrom.no er en god ressurs for dere som vurderer/skal søke tilskudd. Her er lenker til noen nyttige hjelpesider:Hvordan søke tilskudd fra KulturromHva kan få tilskudd fra Kulturrom?Sjekk om vi kan søke – Ta testen!