Hopp til innholdet

Igjen – takk for alle innsendte søknader! Fordelingsutvalget i Kulturrom er også denne runden imponert over engasjementet og initiativet som kommer til uttrykk gjennom søknadene. Mange av tiltakene drives av frivillig innsats i ideelle organisasjoner eller foreninger, som bidrar til å etablere og videreutvikle verdifulle kulturelle møteplasser – i by og bygd. 

 

Faktaboks:
Kulturrom skal bidra til flere egnede lokaler for øving og framføring av musikk, teater og dans – over hele landet. Kulturroms fordelingsutvalg har i oppdrag å tildele midler til dette formålet.

Det kom inn 248 søknader til Kulturroms andre hovedsøknadsfrist 1. september. Etter en grundig gjennomgang av Kulturroms saksbehandlere har Fordelingsutvalget vurdert søknadene i utvalgsmøte i Oslo, 2.-4. desember.

Den totale summen for de omsøkte tiltakene var 111 MNOK. Utvalget har innvilget 24,7 MNOK fordelt på 122 tiltak.

 

Stort trykk på ordningen

Kulturrom ble styrket med 8,9 millioner i 2024, som en del av regjeringens satsing på økt deltakelse og inkludering gjennom handlingsplanen «Alle inkludert». Denne økningen har gjort det mulig å støtte flere ambisiøse prosjekter, samtidig som vi bidrar til nye og etablerte scener og øvingslokaler for musikk, teater og dans. Av de 122 søknadene som får tilskudd i denne runden er den største på 4 MNOK. Kulturrom skal være en utløsende og avgjørende faktor, gjennom å sørge for nødvendig infrastruktur, gjennom tilskudd til tiltak som bidrar til egnede lokaler, med grunnleggende teknisk utstyr og instrumenter.

Behovet i feltet er stort, og til tross for økningen det siste året, ser vi at midlene tilgjengelig i potten fremdeles ikke er nok til å møte dette behovet. Dette innebærer at fordelingsutvalget også i denne runden måtte gjøre vanskelige prioriteringer.

Imponerende bredde!

Vi ser stor bredde i søknadsbunken. Dette viser seg gjennom ulike organisasjoner og foreninger, geografi, ulike driftsmodeller for kulturaktivitet, kunstuttrykk og lokaler.

Geografisk spredning og mangfold

Bredden viser seg gjennom søknader fra hele landet, men i denne runden har vi savnet søknader fra Østfold, Nordland og Finnmark. Vi ønsker oss også flere søknader fra lavterskelscener og øvingsrom som fremmer mangfold i kulturlivet, slik som sjanger, kjønn, etnisitet, alder, sosial bakgrunn og funksjonsvariasjoner.

Tradisjon og nyskapning

Vi ønsker å gjøre tildelinger til lokaler og utstyr for flere kulturuttrykk. Det har vært en økning av søknader fra det frie scenekunstfeltet de siste rundene, og det er positivt å se søknader fra mindre scener og lavterskeltilbud innenfor scenekunstfeltet. Fordelingsutvalget ser gjerne at det kommer enda flere søknader fra dette feltet, som svarer på et stort behov for prøvelokaler og scener. Det er også positivt å se økning i søknader fra folkemusikk- og dansemiljøet, og vi har i denne runden prioritert tiltak som bidrar til rekruttering.

Arnesteder sikrer mangfold

På små steder kan den lokale scenen være det eneste stedet som har et kulturtilbud. De lokale scenene er viktige møteplasser og arnesteder for rekruttering og for å ha et sted å vise både amatørkultur og ta imot besøk av artister utenfra. Scenene er med på å gi både bygder, byer og bydeler identitet, og er limet i våre lokalsamfunn.

Vi har i denne runden prioritert tilskudd til flere lokale arenaer som ungdomshus, fritidsklubber, samfunnshus, lavterskelscener, kaffebarer og små nisjescener.

 

Rom + utstyr = muligheter

Vi ønsker flere søknader som handler om utbedring av lokaler som gir barn, unge og frivilligheten bedre arbeidsforhold. Fordelingsutvalget ønsker å prioritere gode tiltak som handler om oppgradering av lokaler og forbedring av akustiske lydforhold i øvings- og framføringslokaler f.eks i bydelshus, flerbrukssaler og skoler. Det øker kulturrommets funksjon og sikrer at flere får mulighet til å delta der de bor.

Fordelingsutvalget har i denne runden også hatt mulighet til å følge opp med tilskudd til etablerte arenaer som har behov for en oppgradering. Dette er viktige scener og lokaler som skaper rom for mer bruk av flere aktører, og bidrar til opprettholdelse av aktivitet og videre utvikling.

Kartlegginger gjort av Norsk Musikkråd viser at 4 av 5 lokaler som bruke til musikk er uegnet for formålet. Det er derfor veldig fint å se at flere kommuner tar grep for å kartlegge og oppruste flere lokaler for fritidskulturlivet. I denne runden er det to kommuner som får tilskudd til å ruste opp skolebygg til bruk for det lokale fritidskulturlivet – dette skulle vi gjerne sett at flere kommuner gjorde på eget initiativ. Men i flere tilfeller er tilskudd fra en nasjonal ordning som Kulturrom avgjørende for å muliggjøre viktige oppgraderinger. Bruk av eksisterende bygg er både miljømessig og økonomisk bærekraftig – og det er viktig å støtte opp under tiltak som skaper flere gode rom for kultur.

Kultur i dyrtid

Med lite midler i kommunekassene ser vi at tilgang på nasjonale midler er avgjørende for å satse på kulturelle møteplasser og hverdagskulturbygg i lokalsamfunn. Mange søknader i denne runden handler om tilskudd til utbedring og oppgradering av offentlig driftede kulturhus og statlig støttede kulturinstitusjoner. Hvordan søker synliggjør behovet og i hvilken grad det lokale og frivillige kulturlivet kan få nytte av tiltaket er viktige kriterier når fordelingsutvalget prioriterer mellom søknader.

Grønnere investeringer

I denne runden ser vi flere søkere i oppstartsfasen som søker om framføringsutstyr. Fordelingsutvalget anbefaler at flere av disse kan vurdere å søke Grønn oppstart. Dette er en ordning i den nye satsingen Grønnere investeringer som gir tilskudd til innleie av teknisk utstyr i en oppstartsperiode på ett år. På den måten kan søkeren få mulighet til å opparbeide seg aktivitetshistorikk og erfaring.

Rådgivning

Det er gledelig å se mange nye søkere i denne runden. Søknadsarbeid kan være krevende, men det er hjelp å få.

Vi anbefaler både nye og tidligere søkere å delta på Kulturroms søknadskurs, og benytte seg av muligheten til å ta kontakt med saksbehandlere for rådgivning og tips i forkant av neste søknadsfrist.

Les saken om årets andre tidlingsrunde og finn oversikt over alle tildelinger her