DEL 6: Lysdesign (Video)
Som lysdesigner er du bare er en av brikkene i puslespillet som må legges for å gi publikum en bra opplevelse.
Lyset har en enorm, skjult makt over publikum. Når lyset i salen slukkes vet publikum at opptredenen starter, og både på konsertscenen og i teater er lyset med på å føre an takt og tempo. Bruk av blendingseffekter er spesielt vanlig på konserter og man har med noen ganske få lamper mulighet til å få publikum til å juble og klappe.
Lysdesignet kan forsterke en stemning eller en handling i en forestilling. Om det er en konsert, teaterforestilling eller i film,- så kan bra scenelys løfte handlingen via av bruk av farger, vinkler, intensitet og effekter.
Som konsertgjenger kommer man for å høre bandet som spiller og tenker kanskje ikke så mye på om lyset er blått eller rødt. Men også her er spiller lyset en skjult, men viktig rolle. Publikum tenker kanskje ikke så mye over lyset på konserten, men hvis man kommer inn på lydsjekk før konserten mens bandet spiller gjennom noen låter i arbeidslys, så skjønner man jo at lyset spiller en viktig rolle også på konsertscenen.
Etter en konsert kan lyden ofte bli nevnt (dessverre oftest hvis den er dårlig), men lyset blir sjeldent kommentert, med mindre man har hatt ekstremt høye forventninger til et lysshow som ikke innfridde, eller blir positivt overrasket over en uventet belysning eller effekter.
Lyset er i større grad et skjult parameter, men allikevel blir det veldig tydelig hvis det ikke er der. Se for deg at du går på en mørk gate, hvis den er godt og riktig belyst av gatelykter tenker man ikke over lyset, men så snart gatelampene tar slutt og man står i mørke, reagerer man. Det samme skjer på en scene, hvis lysstyrken ligger på et behagelig nivå og lampene lyser med riktig retning på det man skal se, legger man ikke merke til det. Men hvis en sceneaktør stiller seg på feil punkt på scenen og havner utenfor lyset, blir det veldig vanskelig for publikum å fokusere.
Lys trenger å forsterke eller balansere alle komponenter og elementer i en scenefremførelse. Hvor er fokuset på scenen? Hva bør hentes frem? Hva bør dempes? Ta i betrakting alle elementer når du lager en komposisjon og vasker scenen med lys.
For eksempel:
Øynene tiltrekkes det som er lyst og kaldt. Hvis et band kledd i mørke klær har med en gitarist som får en innleie amp i en lys farge så vil øynene automatisk trekkes mot ampen. Da er det greit å fokusere frontlyset slik at det ikke treffer ampen slik at den blir mindre synlig i scenebildet.
Det finnes ingen fasit for hva som er ”korrekt lyssetting” men det finnes en del grunnleggende regler som kan være greit å forstå.
Husk at:
En god lysdesigner kan sjelden berge en ”dårlig forestilling”, men en dårlig lysdesigner kan fort ødelegge en «bra forestilling”!
Enkelte elementer som kan gjøre deg til en dårlig lysdesigner:
Være forstyrrende:
Bruke effekter på feil tidspunkt.
Kjøre effekter som ikke matcher tempo
Overrøse publikum med lys. Ja, blinder og strober kan være gøy, men om du bruker det hele tiden vil det miste sin effekt når du egentlig trenger å bruke det.
Ignorere dynamikken:
Være ditt eget one-man show. Folk kommer (stort sett) for å se artisten, ikke ditt lysshow.
Ikke tilpasse designet til de forskjellige låtene og stemningene
Ignorere alle andre visuelle elementer. Matcher fargene dine bandets uttrykk? Er det videoelementer i bruk og passer fargene du har valgt til disse?
Ikke bry deg om overganger:
Når du fader mellom låter/scener scroller fargehjulene eller goboene gjennom alle før de kommer til ønsket gobo/farge?
Bruker du samme fadetid på alle overganger eller tilpasser du låta?
Improvisere alt:
Trykker du deg gjennom alt av palletter på starten av en låt eller legger du opp ferdige scene?
Ikke ta kritikk/tilbakemeldinger:
Tar du alt av tilbakemeldinger personlig? Husk du er bare en brikke i en produksjon og man trenger å kommunisere for å skape et godt show og noe som kanskje fungerer godt for deg, fungerer kanskje ikke like godt for kunden/artisten.
Det er din jobb å gjøre deg kjent med produksjonen du skal jobbe med om det er en konsert eller et event.
Bruker du kundens farger i designet ditt? Nevner artisten noe om lys i rider? Kjenner du artistens låter, image eller hvordan de ønsker å fremstå? Hvis du ikke kjenner artisten så kan det være greit å se til artistens artwork for å få en pekepin på hvordan hen/de ønsker å fremstå for denne konserten. Man har også god hjelp i sosiale medier slike som Facebook eller instagram for å få et inntrykk.
«Et godt show er 90% forberedelser og 10% avvikling».