Hvordan kan kulturlokaler bli motorer i grønn samfunnsutvikling – heller enn sinker i omstillingsløpet?
Det var spørsmålet da vi, sammen med Norsk Kulturforum (NOKU), Norske kulturhus, inviterte til panelsamtalen «Fyrtårn eller sinke: Framtidas kulturlokaler i den grønne omstillingen» under årets Kulturytring.
Bakgrunnen for samtalen var rapporten Fyrtårn eller sinke: framtidas kulturlokaler i den grønne omstillingen, som vi lanserte i 2024 sammen med NOKU, Norske kulturhus. Den viste at potensialet og ambisjonene for grønn omstilling er store.
– «Vi fant vel egentlig ut at sektoren ikke er et fyrtårn ennå. Det har vært et stort ønske om å bli det, men man har mangla ressurser, kompetanse og midler til å gjennomføre det,» sa Karen Sofie Sørensen, daglig leder i Kulturrom, som også ledet samtalen.
Hun løftet frem Kulturroms nye satsing Grønnere investeringer – som vi lanserte i 2024, for å gi økonomisk drahjelp til aktører som vil omstille seg i grønn retning.
– «Vi ønsket å være en gulrot – et verktøy for å få i gang initiativer og samarbeid som kan gjøre en forskjell,» forklarte Sørensen.
Tre prosjekter – tre retninger
Samtalen løftet frem tre prosjekter som viser hvordan grønn omstilling kan skje i praksis:
1. Sambruk: Norske kulturhus og Film & Kino
Nina Hodneland fra Norske kulturhus presenterte et samarbeid som utforsker bedre ressursutnyttelse gjennom sambruk av saler og teknisk utstyr.
– «Vi har fått midler fra Kulturrom til et pilotprosjekt som skal utforske, teste og dokumentere hvordan teknologiske løsninger kan tilrettelegge for sambruk av utstyr til musikk, scenekunst og kinovisninger,» sa Hodneland.
Målet er å øke bruken av eksisterende saler og utstyr som i dag ofte står ubrukt store deler av døgnet, fordi lokalene ofte er forbeholdt ett formål.
– «Vi mener dette gir en unik mulighet for flere reelle flerbrukssaler – og dem er det mange av, særlig på konsertsiden.»
2. Grønn materialguide: Green Producers Tool
Kirsti Svenning fra organisasjonen Virvle og Green Producers Club fortalte om en helt fersk satsing: utviklingen av en grønn materialguide for kultursektoren.
– «Vi lager et konkret verktøy for alle som jobber med teknisk utstyr i kulturfeltet – enten det er sceneproduksjon, festivaler eller kulturhus. Guiden skal gi råd og anbefalinger som gjør det lettere å velge bærekraftige løsninger,» forklarte hun.
Prosjektet skal bidra til å redusere unødvendig forbruk og inspirere til mer sirkulær bruk av materialer og utstyr.
– «Mange ønsker å ta bedre valg, men mangler kunnskapen eller verktøyet. Det er det vi vil bidra med,» sa Svenning.
3. Flerbruk og ombygging: eTeateret i Lillesand
Toffen Gunnufsen presenterte planene for eTeateret – byens eneste store kulturlokale, bestående av en kinosal og en gammel turnhall.
– «Turnhallen brukes i dag av skolen på dagtid, men den har et langt større potensial. Vi ønsker å utvikle den til et moderne flerbrukslokale, tilgjengelig for hele kulturlivet i Lillesand,» fortalte han.
Med støtte fra Grønnere investeringer er det nå igangsatt en mulighetsstudie for å kartlegge hva som må til for å realisere planene.
– «Dette handler om å se på eksisterende rom med nye øyne. I stedet for å bygge nytt, kan vi bygge om og bruke bedre,» understreket han.
Eksisterende bygg som samfunnsarena
Samtalen ble rundet av med en tydelig oppfordring fra Karen Sofie Sørensen:
– «Smartere bruk av bygg og våre felles ressurser er et viktig tiltak for et grønnere kulturliv. Når slike tiltak er gjennomført, blir det også lettere å være de arenaene for samfunnsendring som kulturlivet ønsker å være.»
I tillegg til samtalen lanserte vi et utdrag fra håndboken Kultur i eksisterende bygg – et praktisk verktøy for aktører som ønsker å ta i bruk eksisterende bygg til kulturformål. Hele håndboken lanseres i 2026.