by:Larm 2024
Hvert år bidrar Kulturrom til by:Larms program. Og det skal vi også i år!
Fredag 13. september kl. 13:00 inviterer Kulturrom, i samarbeid med NKA og MØST, til en panelsamtale på Pokalen med tittelen «Kan vi få noen rimelige kvadratmeter, please?». Her vil vi diskutere midlertidige løsninger og gjenbruk av lokaler til kulturformål.
Kulturaktører som forvandler slitne bygg og døde områder til livlige hotspots – eksemplene er mange, også i Norge. Ofte skjer dette på midlertidige leiekontrakter, der «midlertidigheten» kan bety alt fra måneder til titalls år, og kulturaktørens fleksibilitet kanskje veier opp for manglende betalingsevne? Men det skjer jo ikke av seg selv, og det er ingen navn- og ansiktsløs “kulturaktør” som står bak. Så hvem gjør det, hvordan gjør de det og hva skjer når de gjør det? Hvordan er økonomien, hvordan startes det, hvordan drives det, og hva tenker de som driver stedene om framtiden?
Vi møter tre personer som drifter sånne steder – et studiofelleskap, et fotokollektiv og en scene.
OLYP v/Jonas Barsten
OLYP er 3000 kvadratmeter 30 lydkontor, to preprodlokaler, to atelier og 1000 kvm fellesarealer i et gammelt fabrikklokale øverst på Grünerløkka. Det er inngått 40 års leiekontrakt på bygget, gjort investeringer i lokalene på 15 -20 millioner, og store låneopptak med sikkerhet i egen leilighet. Ved siden av å være trommis for noen av Norges største artister, har Jonas utviklet og drevet OLYP i ti år uten å ta ut verken lønn eller utbytte. Stedet huser over 100 band og artister, musikere og produsenter og har blitt en viktig hub for Oslos musikkproduksjonsmiljø. Hvordan kan dette sikres, kan driften gjøres bærekraftig – og i så fall hvordan?
Gem Studio v/Guro Sommer
ca 400m2 i gammel villa på Torshov er midlertidig tatt over av et kollektiv, for tiden bestående av 14 profesjonelle fotografer. Leiekontrakten er på 3 år, langsiktg plan fra gårdeiers side er å lage restaurant e.l. Leieforholdet startet med ett rom, og kollektivet har vokst og de har tatt over større deler av huset etterhvert. Guro har vokst inn i en rolle som community manager, og drifter det som et SA, sammen med to andre. Hva som skjer i framtiden er det ingen som vet.
Terminalen v/Synnøve Sandnes
Terminalen Byscene er en konsertscene (kap. 800) som ligger i et havneområde i Ålesund sentrum. Området har flere tomme bygg og store flater, men området skal utvikles, og politisk er det bestemt at kultur skal være en viktig faktor i den utviklingen – visjonen kalles «Kulturhavna». Terminalen har gått fra å ha en rullerende leiekontrakt med uviss avslutning til at de kjøpte bygget (for en krone) og er på en tomtleieavtale som fornyes én gang i året. Terminalen eies av Momentium som er et større selskap med blant annet festivaler og scener over hele landet. Synnøve er Daglig leder på Terminalen Byscene.
Helene Arja Falstad fra Natural State er innleder og moderator.