Kompensasjon for øvingsanlegg
Øvingsanlegg er på mange måter et usynlig ledd, men en svært sentral del av kulturens infrastruktur. De fleste øvingsanlegg i privat regi, har falt utenfor alle lanserte krisepakker under koronakrisen. Derfor lanserte vi allerede i april 2020 en kompensasjonsordningen for tapte leieinntekter. Denne ble videreført frem til september 2021 og har gitt band og utøvere lavere leie av øvingsrom og mulighet til å fortsatt skape musikk og scenekunst selv om fremføringsmulighetene har vært begrenset.
Fagutvikling og kompetanseflukt
Kulturrom skal være en pådriver for faglig utvikling innenfor scenetekniske yrker. Vi har siden 2012 fulgt opp tildelingene med kompetansehevende tiltak.
Gjennom koronakrisen har Kulturrom hatt som mål å tilrettelegge for samlingssteder, konstruktiv meningsutveksling samt å synliggjøre hvordan krisen påvirker teknikeres hverdag og arbeidsforhold.
Ved gjenåpningen ble det tydelig hvor stor kompetanseflukten fra sceneteknisk bransje har vært gjennom pandemien da mangelen på lyd- og lysteknikere viste seg å være større enn fryktet. Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon meldte om at 20-30% av alle ansatte i utleiefirma hadde sluttet og at tallene blant selvstendig næringsdrivende og frilansere mest sannsynlig var enda høyere.
Med en ny runde nedstengning og avlysninger i november står denne sentrale delen av økosystemet nok en gang i en ekstra krevende situasjon. Nedleggelsen av Lydteamet i Bodø (som det lokale kultur- og næringslivet rett før jul mobiliserte krefter for å videreføre) ble et eksempel på en alvorlig konsekvens av koronakrisen og kompetanseflukten.
Kulturrom har bestilt en utredning som skal se nærmere på disse konsekvensene i løpet av de neste månedene. Det er også knyttet håp til en ny fagskoleutdanning for teknikere som skal startes opp i 2022, men først og fremst handler det nå om treffsikre ordninger som sikrer at enkeltpersoner og selskap kommer seg gjennom den kanskje den mest krevede perioden av koronakrisen.
Arrangement i 2021
Kursaktiviteten ble naturlig nok begrenset i 2021, men vi fortsatte å lage digitale møteplasser og fysiske når det lot seg gjøre. Rekruttering, mangfold og bærekraft har stått høyt på agendaen i samtalene vi har arrangert og deltatt i denne høsten – i tillegg til pandemihåndtering og kompetanseflukt.
I vår arrangerte vi flere vi flere digitale møter som var viktige for feltet i en nedstengt periode
- Møterommet #3 – Lydteknikk gjennom og etter koronakrisen
- Møterommet #4 – Lysdesign og scenografi gjennom og etter koronakrisen
- Møterommet #5 – Mental helse bak scenen (Ett år med koronakrise)
- Møterommet #6 – Planlegging av store arrangement i koronakrisen
VI har utarbeidet et digitalt kurs i grunnleggende lydteknikk som vil bli fulgt opp med flere digitale kurs i 2022:
I høst reiste vi til Bergen, Stavanger og Trondheim for å arrangere Møterommet LIVE og teknikertreff. Det var utrolig givende å samle folk igjen, og behovet var stort for en møteplass for teknikere.
Tema for arrangementene:
- Hvordan får vi mer mangfold bak scenen (live i Bergen).
- Oppladbare batterier i sceneteknisk produksjon (live i Trondheim)
- Arnesteder for neste generasjon bak scenen (live i Stavanger)