Hopp til innholdet

20 millioner fordelt. Et solid løft for landets scener!

1. mars var frist for årets første søknadsrunde hos Kulturrom. Da klokken bikket midnatt hadde over 370 søknader kommet inn. Nå er disse behandlet og 20 millioner er fordelt på 136 søknader.

Historisk antall søknader til årets første søknadsfrist

Første mars kom det inn 371 søknader som søkte om til sammen 103 millioner kroner. Disse søknadene hadde en totalkostnad på nærmere 215 millioner. Til sammenligning mottok Kulturrom i løpet av hele 2018 totalt 287 søknader med en samlet søknadssum på 110 millioner kroner.

I denne runden er det spesielt landets scener som har har fått et løft. 70 scener over hele landet vil få oppgradert utstyret sitt ved hjelp av disse tilskuddene – og dette kommer tusenvis av artister og publikum til gode.

For fordelingsutvalget har det vært et vanskelig prioriteringsarbeid å fordele midler med så mange gode søknader. Kulturrom håper å se flere av søkerne som har fått avslag denne runden, komme tilbake ved neste frist, 1. september.

Fra by til bygd til bydel

God akustikk og tilgang til nødvendig teknisk utstyr er avgjørende for å senke terskelen for at flere kan øve og framføre – uansett hvor i landet man bor. Kulturlokaler i alle landets fylker har fått tildeling i denne runden, fra by til bygd til bydel. Midlene er fordelt på gode tiltak som har beskrevet det lokale behovet på en utfyllende måte og viser til hvordan tilskuddet vil bidra til mer aktivitet og bedre akustiske og tekniske forhold for de som bruker rommet.

«Ettervirkningene av koronapandemien merkes fremdeles godt i kulturlivet, men denne søknadsrunden viser at både investeringsviljen og -behovet fremdeles er tilstede og peker på noen positive fremtidsutsikter. De fysiske møteplassene og kulturopplevelsene er viktigere enn noen gang når krisene kommer tett på oss. Vi ser tydelig at de nære og lokale møtene og kulturopplevelsene er noe vi som samfunn må prioritere i årene framover. Vi er stolte over å kunne bidra til den nødvendige fysiske infrastrukturen for at kulturen skal finne sted.” – Karen Sofie Sørensen, daglig leder, Kulturrom

 

Tilskuddsmottakerne

For å vise et bilde av hvem som mottar tilskudd fra Kulturrom har vi valgt å fremheve et knippe av tilskuddsmottakere fra årets første søknadsrunde.

NB: Neste søknadsfrist er 1. september 2022

PS: Fikk dere avslag denne runden? Husk at det var rekordstor pågang på midlene og at det er mulig å søke igjen ved neste søknadsfrist 1. september. Ta gjerne kontakt med oss i forkant for innspill til deres søknad! 

Hanne Sørvaag spiller konsert

Foto: Morten Sivertsen

Kulturbankenbryne - Jæren

Kulturbanken er et ressurssenter for kultur midt i hjertet av Jæren. Bygget og drevet frem av frivillige med en brann for det svært brede feltet kultur, og alt det et levende kulturliv betyr i et lokalsamfunn. I Kulturbanken finner både amatører og profesjonelle en trygg hjemmebane. Med rom for utvikling, vekst og utfoldelse. Nå får Kulturbanken 2 millioner kroner til bygg og større akustiske utbedringer av scenelokale.

Hva betyr midlene for dere, publikum og artister?

“Dette er en lettelse uten sidestykke! Gledestårene triller og kulturlivet i vår region styrkes ytterligere! Som så mange som driver med kulturprosjekter kan kjenne seg igjen i så er dette fryktelig nær hjertet vårt, og telefonen fra Kulturrom var som å vinne i Lotto. Kvaliteten på scenen vår vil nå bli ypperlig, og både barn, unge, profesjonelle og amatører får et scene-hjem verdig arbeidet som legges ned og vises frem. Jæren kan ønske en ny type artister velkommen til regionen, og stolt være med på å sette Bryne, hjembyen vår og hjertet av Jæren, på kartet som KULTURBY med noe for alle. Dette er så viktig, spesielt for de unge, lovende fra Jæren og omegn som kan inviteres inn på en proff arena for å teste seg selv og publikum på verdig vis.”

Hva skjer fremover?

“Nå skal vi ringe entreprenør og finne en plan. Rett etter at vi har samlet alle frivillige, ansatte, styret og samarbeidspartnere til en real feirings! Vi har jobbet knall hardt, og målstreken er nå synlig. TUSEN TUSEN TAKK” – Iren Førland, daglig leder

Karianna Siri Lillevik synger og joiker

Foto: Bård Stien

Samfundshuset - Kirkenes

Samfundshuset SA i Kirkenes ligger på toget, midt i sentrum. Huset ble ferdigstilt i 1960 og er et viktig samlingsted for byens innbyggere. Med 975 000 kroner i tilskudd til eget PA-system, blir terskelen for å arrangere konserter og forestillinger mye lavere!

 

«Fantastisk nyhet!

Nå kan vi begynne å planlegge høst og vinter med nytt utstyr i salene. Dette betyr mye for oss og for utøvere innen musikk og kultur i Sør-Varanger kommune. Alle arrangementer har vært fullført i henhold til plan i år etter en vanskelig tid med korona. Bookingen for høst / vinter og 2023 er begynt!» – Rune Furstrand, Daglig leder i Samfundshuset SA Kirkenes

Musikere på en scene foran et publikum

Foto: Aina Bye

Snåasen Kultuvrescene/Snåsa Kultursene

Snåsa er en liten kommune med ca 2100 innbyggere. Sørsamisk befolkning, reindrift og samisk kultur er en viktig del av kommunen. Snåsa er derfor en to-språklig kommune med både sørsamiske og norske kulturuttrykk og næringer. De får nå 781 000 kroner til lyd- og lysutstyr som skal dekke behovet til alle lagene i «Snåasen Kultuvrescene/Snåsa Kultursene».

«Dette betyr veldig mye for formidling av samisk og norsk kultur i området, og det er avgjørende for at vi skal klare å holde liv i, videreutvikle og skape flere kulturaktiviteter. Tildelinga vil minske den økonomiske risikoen i prosjekter og vi håper dette vil generere mer samarbeid mellom de forskjellige lagene. Dette er veldig inspirerende for videre satsning og samarbeid, og jeg er sikker på at vil bli mye å få oppleve fra Snåasen Kultuvrescene – Snåsa Kultursene i tiden framover. Tusen takk!!» – Liv Synnøve Gåsmo, daglig leder

Musikere på en scene

Foto: Mats Johansen

Blitz - Oslo

Det legendariske ungdomshuset Blitz trenger ikke en lang introduksjon. Det de derimot trenger er nytt PA-anlegg! Med tilskudd på 585 000 kroner fra Kulturrom, vil det gamle lydsystemet nå endelig bli skiftet ut!

«Blitz kan nå bytte ut vår 25 år gamle falleferdige arbeidshest av en Turbosound med en fullverdig PA tilpasset det fine konsertlokalet. En ny PA vil gi bedre lyddekning og enn vår gamle totaktsmotor. Både artister og publikum vil få en ennå bedre spille- og lytteopplevelse i et av Oslos beste konsertlokaler.

Blitz har akkurat feira 40 år og konsertene er en utrolig viktig del av huset. Vi kommer til å fortsette å booke tilreisende pønk og hardcore band samtidig som at scenen også skal være for banda fra kjellern. Allerede 12.juli spiller The Bridge City Sinners fra Portland, Oregon opp til dans og noe vi tror kommer til å bli en særdeles smakfull og ukristelig oppvisning i mørk folk-punk.

MOTORPSYCHO! Dette må understrekes: vi hadde aldri klart å stille med egenandelen hadde det ikke vært for at verdens beste band Motorpsycho ikke bare spilte 5 konserter på rad på Blitz i november i fjor, men også er en særdeles jovial og raus gjeng.» – Bjørn Larsen, daglig leder i Blitz Sceneteknikk

Tradisjonell dans ikledd bunad

Foto: Jorid Vale

Stiftelsen Evju Bygdetun - Sauherad

Evju Bygdeturn er et unikt utgangspunkt for å formidle lokal og regional kulturarv i Telemark. Med 300 000 kroner til nytt dansegulv og akustiske utbedringer, vil aktivitetsnivået og kvaliteten for publikum og artister øke betraktelig!

«Hjerteleg takk for gledeleg melding om verdifult tilskot frå Kulturrom til oppbygging av ei regional folkemusikkscene i Midt-Telemark på Evju Bygdetun – Sjodar. Dei tildelte middlane betyr at vi kan bygge opp eit tilpassa dansegolv (120m2) med svikt over heile flata, slik som på Riksscenen i Oslo og kulturhuset på Ål. Vidare kan vi få optimale akustiske forhold for øving og framføring av folkemusikk i eit historisk restaurert lokale med god takhøgde. Vi kan nå engasjere Norsjø Sag, her i bygda, til å produsere golvbord og veggpanel etter anbefaling i akustisk forprosjekt, som Kulturrom gav oss støtte til. Når materialene har fått tørke gjennom sommaren, kan vi kanskje få ferdig salen denne hausten og markere Sjodar 100 år med nytt liv på Evju Bygdetun.» -Jorid Vale, styreleiar

 

Et band som spiller foran et publikum på en liten scene

Foto: Bjørn Loland

Lillesand Rockeklubb

Lillesand Rockeklubb er en frivillig forening som har en lang tradisjon som konsertarrangør. Klubben ble stiftet i 2003, og har årlig arrangert konserter med lokale, regionale og nasjonale artister.

Hva betyr midlene for dere, publikum og artister?

«Nesten alt! Midlene fra Kulturrom gjør at vi kan levere arrangementer av høyere kvalitet til Lillesands-publikummet fremover. Ny og mer «rider-vennlig» PA har vært etterlengtet en god stund og ved hjelp av Kulturrom får vi endelig realisert den drømmen!

Fremover de nærmeste ukene har vi den amerikanske singer-songwriteren Dylan LeBlanc allerede førstkommende helg, før all-star-trioen i Orions Belte kommer til Lillesand i slutten av måneden. Til høsten har vi noen veeldig spennende artister, men de får vi dessverre ikke lov til å gå ut med riktig ennå.

Drømmen er Motorpsycho i 2023!!» – Bjørn Loland, daglig leder

Storband som opptrer foran et publikum

Foto: Odd- Inge Larsen

Kalottspel - Målselv

Kalottspel er en festival og helårsarrangør med folkemusikk og folkedans fra Nordkalotten som sitt hovedfelt. Deres arrangementer spenner fra konserter og forestillinger med større, profilerte artister, via danseforestillinger og dansefester, til akustiske konserter med soloutøvere. I tillegg har Kalottspel kurs for både barn, unge og voksne, og er en viktig møteplass for opplevelser, utvikling og skaping. Nå får de tilskudd på 200 000 kroner til nytt LED- lyssystem,

«Vi er så glade for å få denne tilskotet! Kalottspel er ein festival og heilårsarrangør i Målselv. Vår hovedarena er Mellembygd samfunnshus som huser alt frå allidrett, mannskor og  dametrim. Her arrangerer vi små akustiske konsertar, danseforestillingar og større konsertar med t.d Hekla Stålstrenga og storproduksjonen «Makalaus». Å leie inn teknisk utstyr til alle arrrangement er nærmast umogleg økonomisk, og det vesle av utstyret som finns på huset er mildt sagt utdatert. Å få støtte til å kjøpe inn nytt, godt lysutstyr betyr at artistane får ein verdig arena å jobba på. Barn og unge får både utøve og oppleve kultur i profesjonelle rammer, og vi kan fortsette å lage gode kulturopplevingar for eit breidt publikum.

Utover hausten har vi fleire arrangement på huset der den nye utstyrspakka vil bli brukt. Utstyret vil og komme til nytte når vi bruker huset til nyproduksjon. Vi kan produsere og presentere kultur i topp klasse på eit lite samfunnshus på den nordnorske landsbygda, det syns vi er ganske kult!» -Nina Fjeldet, Kalottspel 

En snødekt hytte med utsikt

Foto: Operaloven

Operalåven - Ål

Høyt oppe i lia i Votndalen i Ål ligger Operalåven i Hallingdal, en unik kulturscene som tilbyr særpregede konserter i idylliske omgivelser. Levende bygdesamfunn er essensielt for at Bygde-Norge skal bevare sin integritet og egenart. I kommuner som Ål, som er opplever nedgang i folketall, er samarbeid mellom kultur og næring viktig for å opprettholde kvalitet og bredde i tilbudet til befolkningen og derigjennom bidra til bolyst. Denne bolysten stimuleres nå med 200 000 kroner som skal brukes til å forbedre lokalet akustisk!

 

​​»Midlene har avgjørende betydning for utvikling av Operalåven. Et godt akustisk rom vil gi oss muligheten til å skape en stabil arena som kan levere gode forhold for både utøvere og publikum, uavhengig av vær og vind. Ombyggingen vil muliggjøre forsvarlig virksomhet hele året – uten fare for forfrysninger!

Vi er fortsatt i prosess med å fullfinansiere ombyggingen, og tilskuddet fra Kulturrom er en svært viktig brikke i puslespillet. Hvis alt går etter planen vil ombygging gjennomføres i 2023.» -Marit Sehl, Operaloven

Tre musikere står på en scene

Foto: Stian Sælen, Bergen lydutleie

"Fargeriet" i Sjoddien - Strusshamn kultursenter

Sjoddien – Strusshamn Kultursenter er en del av kulturavdelingen i Askøy kommune, og ble etablert i 2011. Sjoddien arbeider for å skape et «historisk, levende og skapende» kultursenter med kultur i kontrastenes havn i Strusshamn. Nå åpnes kulturlokalet «Fargeriet» for bruk. Dette er et svært etterspurt tiltak, og lokalet blir det første kulturlokalet som er tilrettelagt for konserter i kommunen. Fargeriet vil ha et bredt bruksområde, og romme konserter med lokale kor og korps, band, barneteater, øvinger og mye annet! Stedet får nå 125 000 kroner til akustiske utbedringer av konsertlokalet sitt og 65 000 kroner til nytt fremføringsutstyr.

 

Hva betyr midlene for dere, publikum og artister?

«Tilskuddet fra Kulturrom gjør det mulig å realisere en ny og etterlengtet kulturarena på Askøy! Lokalet er svært godt egnet til både øving, preproduksjoner, konserter og forestillinger, kurs og konferanser. Det er allerede stor etterspørsel fra frivilligheten om å ta i bruk lokalet. Støtten fra Kulturrom gir oss mulighet til å fullføre de akustiske tilpasningen som gjør at lokalet kan huse et stort mangfold av kulturelle utrykk. Utstyr og tilrettelegging som vi har fått støtte til fra Kulturrom, gjør lokalet til en attraktiv arena for korps og forsterket musikk, og vil også gjøre Fargeriet til et svært attraktivt konsertlokale.»

 

Hva skjer fremover?

«Vi har en midlertidig brukstillatelse frem til sommeren, og denne perioden fyller vi med masse aktivitet, blant annet: filmvisning, ungdomskonsert, mangfoldsfest, kulturskolen sine prosjektforestillinger, blueskonsert Midtsommerfest, kor og korps. Det er allerede programmert arrangement de fleste helgene til høsten, og vi ser frem til å kunne tilby et ferdig kulturlokale som imøtekommer ønskene til det lokale kulturlivet.»

Bilde av to skuespillere på scenen

Foto: Beitstad Samfunnshus

Beitstad Samfunnshus - Steinkjer

Beitstad Samfunnshus i Steinkjer huser byens mange kor, korps og teaterlag. med 75 000 kroner til akustiske tiltak i form av gardiner, vil opplevelsen for utøverne løftes betraktelig!

«Salen har ingen akustisk demping per dags dato og midlene betyr at vi får satt i gang etterlengtet akustiske tiltak. Lokalet brukes også til øvelser for kor og korps og akustisk demping vil medføre mindre uønsket støy da etterklang vil bli dempet. Konsertopplevelsene vil forbedres. Ved rigging av større konserter, har vært vanskelig å få stilt inn god lyd på grunn av akustiske forhold i rommet. Gardinene vil også ha funksjon som blendingsgardiner. Dette vil spare brukere av huset for mye ekstra arbeid med å blende for vinduer provisorisk når det skal rigges til arrangementer som revy og teateroppsetninger. Vi håper med disse tiltakene at salen i samfunnshuset blir mer attraktiv til konserter og forestillinger i, slik at den kulturelle aktiviteten i bygda øker.» -Normann Storli, Beitstad Samfunnshus

 

Bilde av et band på scenen

Foto: Ronnie Mag Larsen

Bokhandleren på Tofte

Ronnie driver bokhandelen helt syd i Asker og i løpet av kort tid har den blitt mer enn en butikk for bøker! Bokhandleren på Tofte arrangerer mange konserter i året og er et kjært tilkommet tilskudd til Tofte og omengs kulturliv. Nå får den litt annerldes konsertscenen 70 000 kroner til lydmikser, lyskilder og lyskontroller som vil løfter opplevelsen for artister og publikum i mange år fremover!

 

«Det å få tildelt midler fra Kulturrom gjør at jeg som arrangør endelig har et fullverdig lydanlegg som holder bransjestandard både for lyd og lys. Totalopplevelsen for publikum er også en viktig faktor og det er betryggende å vite at de som opptrer i Bokhandelen skal kunne få vist seg frem fra sin beste side.

Vi har over 70 ulike arrangement i året og det  neste nå er en jazzkonsert med Ivar Antonsen/Bjørn Alterhaug kvartett. Vi får besøk av Hilde Louise Asbjørnsen, Kenneth Ishak, Iren Reppen, og til høsten arrangerer vi Asker litteraturfestival med Levi Henriksen og Rune Berg for å nevne noen.» -Ronnie Mag Larsen, eier og primus motor

Fordelingsutvalgets kommentar til runden

«Fordelingsutvalget opplever, som i forrige fordelingsrunde, at det fortsatt et stort gap mellom omsøkt behov og de midler som er tilgjengelig i Kulturroms tilskuddsordning. Det gjør at utvalget igjen må gjøre harde og vanskelige prioriteringer blant svært mange gode søknader. I denne søknadsrunden var det en økning på 100 (!) søknader fra forrige fordelingsrunde.

Søkerne har god spredning over hele landet. Vi har gitt tilskudd til Kirkenes i nord og Kristiansand i sør, og til små lokalsamfunn som Aremark i øst, og Strusshamn i vest. Det er viktig å fordele midler utover det langstrakte land, men utvalget ønsker å prioritere tiltakets behov, aktivitetsnivå og nytteverdi til fellesskapet framfor en helt jevn geografisk fordeling. Det gjør at vi i denne runden har mange tildelinger til Trøndelag fylke. Her er det søknadsmottagere i små og store prosjekter som gjør tilskuddet tilgjengelig for mange brukere og mottakere.»

Les hele rapporten her

Les mer om fordelingsutvalget her.