Bjarne Dæhli er generalsekretær i Norsk musikkråd, paraplyorganisasjonen for musikkfrivilligheten. De har vært en av pionerene for å fremme bedre musikklokaler til øving og fremføring, som har resultert i verdens første standard for akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkutøvelse (NS 8178).
– Tilstanden til norske øvingslokaler har lenge vært kritisk. 8 av 10 lokaler som i dag benyttes til utøvelse av musikk, er uegnet til musikk. Dette fører til problemer som konsentrasjonsvansker, tap av spilleglede, hørselsskader og muskelskader. Nå trenger vi et anleggsløft i kulturfeltet, og vi ønsker at det fremover satses like mye på barn og unge som driver med musikk som det satses på dem som driver med idrett.
Vi opplever MDG som det partiet med det mest konkrete og interessante forslaget, nemlig å legge NS 8178 til grunn ved nybygg og rehabilitering av lokaler til musikkformål. Dette er noe vi har etterspurt lenge og foreslått til samtlige partier, dersom MDG skulle klare å få denne standarden vedtatt som et krav i slike byggeprosjekter, vil det være en stor seier for musikkfeltet. Et slikt krav vil koste penger, og må komme med en lovnad om økt bevilgning så det også blir mulig å gjennomføre.
SV sitt forslag om en opprydding av tippemiddelordningen slutter vi oss 100 pst til. En forutsetning for dette er det store økonomiske gapet mellom statlig toppfinansiering av idrettsbygg versus kulturbygg. Forslaget om opprettelse av regionale kulturfond er interessant og kan gi økte rammer i distriktene, og dermed kunne bidra til å styrke finansiering av lokale prosjekter og lokal aktivitet.
Det er enighet mellom SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet om at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kultur. Arbeiderpartiet og Senterpartiet kan synes mindre konkrete i sine planer enn MDG og SV. Senterpartiets ønske om økte rammer for kommunene bør kunne gi et løft, men for at dette skal komme musikklivet til gode må pengene også finne sin vei til kulturlokaler. Dette bør tydelig uttrykkes i en ny regjeringsplattform og være en høy prioritet uansett politisk farge, i tråd med ønsket om flere egnede lokaler, som Stortinget nå har vedtatt ved behandlingen av stortingsmeldingene om kultur, frivillighet og nå senest barne- og ungdomskulturmelding.
Høyresiden, her representert ved Venstre, KrF og Høyre, skal ha skryt for at de har økt støttet til Kulturrom fra 28 til 46 millioner siden 2019. Det er samtidig viktig å understreke at disse økte midlene har kommet med et utvidet mandat. I tillegg til rytmisk musikk, skal Kulturrom nå også støtte teater, dans og scenekunst. Økningen er likevel et bevis på at også høyresiden har interesse av gode kulturlokaler. Det er imidlertid ikke nok midler i ordningen, bare i fjor var det omsøkte beløpet på over 353 millioner kroner.
Både Venstre og Høyre snakker om tilgjengeliggjøring av offentlig eide lokaler som eksisterer i dag. Høyre trekker også frem støtten de har gitt Kulturalliansen til sin kartlegging av lokaler, et arbeid som har vært svært viktig for å få oversikt over tilstanden til dagens lokaler. De vil arbeide for å følge opp frivillighetsmeldingen, og at de vil vurdere fordelingen av spillemidler. Begge deler håper vi vil bidra i positiv retning for musikkfeltet.
Oppsummert må vi si at venstresiden har ambisiøse og konkrete forslag, mens høyresiden vektlegger tilgjengeliggjøring av eksisterende lokaler. Etter åtte år i regjering stiller vi oss noe undrende til at regjeringen ikke har kommet lenger i arbeidet med å åpne opp lokaler, og har derfor litt vanskelig for å tro at fire nye år vil føre til at alle gamle, flotte bygg vil bli stilt til disposisjon for kultur.
Skulle det bli et regjeringsskifte håper vi SV og MDG prioriterer noen av disse sakene i regjeringsforhandlingene hvis de kommer i posisjon. Kulturpolitikken bør handle om at flest mulig kan ta kulturen i bruk, og for vårt felt er nødvendigheten av et anleggsløft for de byggene som blant annet kor, korps, band og orkestre bruker til å øve i en høy prioritet.
Internasjonal standard for akustiske kriterier for musikklokaler
- september lanseres den internasjonale standarden ISO23591: Acoustic quality criteria for music rooms and spaces. Denne internasjonale standarden for rom og lokaler til musikkutøving bygger i stor grad på NS 8178.